

Η Δανία αποφάσισε σήμερα να χορηγεί συστηματικά άσυλο στις γυναίκες και τα κορίτσια από το Αφγανιστάν λόγω του φύλου τους, καθώς βιώνουν μεγάλη υποχώρηση των δικαιωμάτων τους μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στη χώρα.
Η απόφαση βασίζεται σε πληροφορίες που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν”, δήλωσε σε ανακοίνωση η Δανική Επιτροπή Προσφυγών για τους Πρόσφυγες, στηριζόμενη σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα.
“Η έκθεση αναφέρει ότι η κατάσταση ορισμένων ομάδων ανθρώπων στο Αφγανιστάν, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι τέτοιας φύσης ώστε να συνιστά δίωξη κατά την έννοια της Σύμβασης για το καθεστώς των προσφύγων”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη Δανική Επιτροπή Προσφυγών για τους Πρόσφυγες, σε πέντε εκκρεμείς περιπτώσεις που αφορούν Αφγανές, θα χορηγηθεί άσυλο στις γυναίκες αυτές βάσει της νέας απόφασης.
Η Αρχή θα επανεξετάσει επίσης τις περιπτώσεις Αφγανών γυναικών στις οποίες είχε αρνηθεί να χορηγήσει άσυλο μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία με σκοπό να χορηγήσει άδεια διαμονής στα πρόσωπα αυτά βάσει της νέας απόφασης (σχεδόν δέκα περιπτώσεις).
Θα επανεξετάσει επίσης το σύνολο των περιπτώσεων που αφορούν Αφγανούς άρρενες πολίτες (σχεδόν 30 περιπτώσεις) στους οποίους είχε αρνηθεί να χορηγήσει άσυλο από εκείνη την ίδια ημερομηνία.
Μετά την επάνοδό τους στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν ροκάνισαν σταδιακά τις ελευθερίες που είχαν κατακτήσει οι γυναίκες τα είκοσι τελευταία χρόνια, μετά την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος τους το 2001.
Εκτός ότι στερούνται το δικαίωμα στις σπουδές, οι γυναίκες αποκλείονται από τις περισσότερες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.
Οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς να συνοδεύονται από έναν συγγενή τους άνδρα και πρέπει να καλύπτονται από μια μπούρκα ή μια χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι αρχές των Ταλιμπάν διέταξαν επίσης τις τοπικές ΜΚΟ να μην προσλαμβάνουν πλέον γυναίκες έπειτα από “σοβαρές καταγγελίες” που αφορούσαν τον τρόπο που ντύνονταν αυτές, τέσσερις ημέρες μετά την απαγόρευση να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο για τους ίδιους λόγους.
Σχετικά Νέα
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.
ΗΠΑ: Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται στο εξής να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες για να τις βραβεύουν με Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποιεί τους κανόνες.