Η Δ. Μιχαηλίδου μεθοδεύει την περικοπή τριών επιδομάτων από χιλιάδες δικαιούχους

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, η εισήγηση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου για το νομοσχέδιο με τίτλο «Επίδομα Γέννησης και Λοιπές Διατάξεις» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Δυστυχώς όμως αυτό που προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι ότι προωθούνται ευφάνταστοι τρόποι περικοπής τριών επιδομάτων τη στιγμή που γίνεται… ντόρος για το επίδομα γέννησης και τα 2.000 ευρώ.

Καταρχήν το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ αντί να δίνεται εφάπαξ με τη γέννηση του παιδιού, η κυβέρνηση προωθεί τις δύο δόσεις και σε απροσδιόριστο χρόνο. Επίσης είναι αδιανόητο σε μια κοινωνία που θέλει να πρεσβεύει το κράτος δικαίου, και την ισότητα των πολιτιών του, να κάνει τη διάκριση της 12ετίας για τους πολίτες τρίτων χωρών με διάφορα αστήριχτα επιχειρήματα. Δηλαδή, θα δίνεται το επίδομα των 2.000 ευρώ ακόμα και σε πλούσιες μητέρες (δεν τίθενται εισοδηματικά κριτήρια), αλλά θα αποκλείεται για παράδειγμα μια φτωχή μητέρα επειδή μένει στην Ελλάδα π.χ. μόνο για 10 συνεχή χρόνια!

Όμως το επίδομα γέννησης χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα ώστε να χάσουν χιλιάδες δικαιούχοι τρία βασικά επιδόματα που υποτίθεται ότι θεσπίστηκαν για να βοηθούν το παιδί και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας: το επίδομα του παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Οι περικοπές αυτές κρύβονται στις «λοιπές διατάξεις» του επίμαχου νομοσχεδίου. Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι με τη μείωση προσπαθούν να εξοικονομήσουν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια.

Οι τρόποι για να μειωθούν οι δικαιούχοι είναι:

Πρώτον, με κατάργηση των επιδομάτων αν έστω και ένα από τα παιδιά της οικογένειας επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών (άρθρα 15,17 και 29)! Πρόκειται για ένα μέτρο τιμωρητικό, αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό, που προσκρούει στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού την οποία έχει κυρώσει και η χώρα μας. Είναι ντροπή να υπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων την καταπάτηση του δικαιώματος των παιδιών σε αξιοπρεπή διαβίωση, υποτίθεται στο όνομα της καταπολέμησης της σχολικής διαρροής.

Δεύτερον, με περικοπή των επιδομάτων ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών. Είναι απαράδεκτο να διαχωρίζονται τα παιδιά ανάλογα με την καταγωγή τους προκειμένου να λαμβάνουν οι γονείς τους τα επιδόματα.

Οι δηλώσεις της Δ. Μιχαηλίδου

Διαφορετικά παρουσίασε τα πράγμτα βέβαια η Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας οτι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης θεμελιώνεται για πρώτη φορά μια σύγχρονη δημογραφική πολιτική. Παράλληλα, σημείωσε ότι αναμορφώνονται οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος).

Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των όρων χορήγησης άλλων επιδομάτων η Υφυπουργός προανήγγειλε τη διασύνδεση της χορήγησης επιδομάτων με την επαρκή φοίτηση στο σχολείο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ουσιαστικό μέτρο με αναπτυξιακή διάσταση, κατά των κοινωνικών αποκλεισμών και ενίσχυσης του ρόλου του σχολείου ως μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «κρυφών περικοπών».

Στην εισήγησή της η Υφυπουργός δήλωσε: «Δεν κρύβονται περικοπές στο δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου ούτε ισχύουν τα περί εξοικονόμησης που κάνει το κράτος με τη διασύνδεση με το σχολείο. Το κράτος δεν προσπαθεί να κάνει δημοσιονομική εξοικονόμηση. Αυτό που θέλουμε είναι να στέλνουν όλες οι οικογένειες τα παιδιά τους στο σχολείο. Πρέπει να πολεμήσουμε τη σχολική διαρροή. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε γι’ αυτό το φαινόμενο σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Η διάταξη δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ένα παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες ή είναι άρρωστο. Επαναλαμβάνει την τάξη και οι γονείς συνεχίζουν να παίρνουν το επίδομα. Όμως πρέπει να κινητοποιήσουμε τους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο».

Ως προς το κριτήριο διαμονής, όπως τόνισε η Υφυπουργός, το επίδομα γέννησης χορηγείται σε πολίτες τρίτης χώρας που διαμένουν στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια, διάρκεια που κρίνεται ικανή για την απόκτηση ισχυρού βιοτικού δεσμού των δικαιούχων με την χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Τέλος, με το Νομοσχέδιο, θεσπίζεται η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα ως η ημέρα καταβολής των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, ρύθμιση που θα βοηθήσει στον καλύτερο προγραμματισμό των δικαιούχων και των αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα