Ι. Χατζηθεοδοσίου: «Μονόδρομος μία νέα ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών»

Μία κρίση πανευρωπαϊκή, που στη χώρα μας ωστόσο κοστίζει πολύ πιο ακριβά, καθώς διαδέχεται την 10ετή περίοδο των σκληρών μνημονίων και τη διετή πανδημία, που άφησαν μεγάλες «πληγές».

Για μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων οι «πληγές» αυτές και ανοιχτές είναι και κινδυνεύουν να γίνουν απειλητικές για την ύπαρξή τους. Πρόκειται κυρίως για τις συσσωρευμένες οφειλές του παρελθόντος, στις οποίες προστίθενται συνεχώς και νέες, καθώς πολίτες, επιχειρηματίες και επαγγελματίες δυσκολεύονται, λόγω της ακρίβειας, να ανταποκριθούν ακόμη και σε βασικές, ανελαστικές δαπάνες.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, ότι το 86% ποσοστό των πολιτών στη χώρα μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές», ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών προς τους παρόχους ενέργειας ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Και αυτό είναι ένα μικρό μόνο μέρος από το δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος που ολοένα και αυξάνεται, σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα 45,631 δισ. ευρώ, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΑΑΔΕ για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, το συνολικό ύψος ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα διαμορφώθηκε στα 113,16 δισ. ευρώ. Είναι, δε, αξιοσημείωτο ότι στο 10μηνο κατέστησαν ληξιπρόθεσμα άλλα 6,763 δισ. ευρώ οφειλών.

Παράλληλα, παρά τη μείωση των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ληξιπρόθεσμο χρέος προς funds και τράπεζες φτάνει τα 101,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 86,8 δισ. ευρώ ανήκουν σε funds και τα 14,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Συνολικά, λοιπόν, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και funds-τράπεζες ξεπερνούν, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, τα 260 δισ. ευρώ.

Και παρά το γεγονός ότι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών κινείται τους τελευταίους μήνες με ταχύτερους ρυθμούς, το ύψος των ρυθμισμένων οφειλών εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε υπογραμμίσει την κρισιμότητα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και την ανάγκη λήψης μέτρων για το «φρενάρισμα» και τη μείωσή του.

Ειδικά, υπό αυτές τις ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες, με πολίτες και επιχειρήσεις να πασχίζουν καθημερινά για την επιβίωσή τους, χρειάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία νέα, πιο γενναία, ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών. Είναι ένα αίτημα όλης της αγοράς.

Μία τέτοια απόφαση θα δώσει αφενός σημαντική «ανάσα» στην επιχειρηματικότητα και αφετέρου θα συνεχίσουν να ενισχύονται τα δημόσια έσοδα, έστω και σε βάθος χρόνου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επιπτώσεις ενδεχόμενων «λουκέτων» και απολύσεων θα είναι καταστροφικές.

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός για την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Αγορά Εργασίας, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επαναφοράς της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ωστόσο δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, χωρίς και να το αποκλείει.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει προσεκτικά το ζήτημα και να λάβει αποφάσεις άμεσα. Το ιδιωτικό χρέος συνιστά μία σοβαρότατη απειλή για την πορεία της οικονομίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα