Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας, αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, στο ThessaliaTV, κατά τη διάρκεια περιοδείας στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς στο νομό Λαρίσης, τόνισε:
Ένας μήνας πέρασε από τους σεισμούς στην περιοχή του Τυρνάβου και της Ελασσόνας και τα προβλήματα των σεισμοπαθών παραμένουν.
Δεν έχουν γίνει εμβολιασμοί στους σεισμοπαθείς. Απαιτείται κατ’ εξαίρεση και κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των κατοίκων των περιοχών, που επλήγησαν. Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει.
Στο Μεσοχώρι υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις σεισμοπαθών που δεν έχουν αποκατασταθεί.
Δεν έχουν πάρει όλοι τα πρώτα 600 ευρώ. Επίσης είχαμε και κάποιες «καταγγελίες», στην περιοχή της Ελασσόνας, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το βοήθημα κατασχέθηκε από την τράπεζα για χρέη, ενώ είναι σαφώς ακατάσχετο.
Πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι υπηρεσίες, χωρίς γραφειοκρατία, να γίνει η καταγραφή των ζημιών, να δοθούν αποζημιώσεις, ώστε να ξαναφτιαχτούν τα σπίτια και να υπάρξει μέριμνα για τις επιχειρήσεις, που επλήγησαν.
Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο και δεν είναι μέχρι στιγμής επιστημονικά εφικτό η ακριβής πρόβλεψή του. Απαιτείται όμως σχεδιασμός αντιμετώπισης των συνεπειών και ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας στον τομέα αυτό είναι καθοριστικός. Δεν αρκεί μόνον ο απεγκλωβισμός κατοίκων από την Πυροσβεστική, το «μετά» είναι το ζήτημα. Η τοπική αυτοδιοίκηση α και β βαθμού παίζει σημαντικό ρόλο.
«Η ακριβής πρόβλεψη ενός σεισμού δεν είναι δυνατή, καθώς οι τρεις παράμετροι τόπος, χρόνος, μέγεθος δεν μπορούν να συνδυαστούν με ακρίβεια. Υπάρχουν, ωστόσο, μοντέλα που μπορούν να προβλέψουν ένα σεισμό σε μια ευρύτερη περιοχή, με βάση κάποιους αλγόριθμους και το σεισμικό ιστορικό της περιοχής.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη. Η Ελλάδα έχει έναν από τους καλύτερους αντισεισμικούς κανονισμούς και αυτό φάνηκε. Όσα κτίρια χτίστηκαν με βάση τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό «αντιδρούν» σωστά. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το πώς λειτουργεί η Πολιτική Προστασία στις φυσικές καταστροφές. Γιατί, σε έναν σεισμό, πολιτική προστασία δεν είναι μόνο ο απεγκλωβισμός ανθρώπων από την πυροσβεστική. Είναι να υπάρχει σχέδιο. Και αυτό πρέπει να γίνεται και σε επίπεδο δήμων και σε επίπεδο περιφερειών, ώστε να ξέρουν που θα πάει ο κόσμος, αν υπάρχουν ανοιχτοί χώροι, να δοθούν τα πρώτα είδη έκτακτης ανάγκης κλπ. Πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός από την πλευρά της Πολιτείας.
Η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη και εξάλλου και το μέγεθος του σεισμού ήταν μεγάλο. Έναν μήνα μετά, είδαμε «σπιτάκια» στα οποία μένει ο κόσμος, στο Μεσοχώρι όμως υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις σεισμοπαθών που δεν έχουν εγκατασταθεί σε σπιτάκια. Αναμένονται άμεσα, όπως μας ενημέρωσαν. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι δεν έχουν πάρει όλοι αυτό που δικαιούνται, δηλαδή τα πρώτα 600 ευρώ. Και δεν αναφέρομαι σε μια πόλη σαν τη Λάρισα, αναφέρομαι στα χωριά που βρίσκονται στην περιοχή που οριοθετείται μετά από κάθε σεισμό. Επίσης είχαμε και κάποιες «καταγγελίες» ότι σε κάποιους που έλαβαν αυτό το βοήθημα έγινε κατάσχεση από την τράπεζα για χρέη, ενώ το ειδικό αυτό επίδομα είναι ακατάσχετο. Αυτό είναι ζήτημα προς διερεύνηση. Ακόμη ένα σημαντικό θέμα είναι ότι δεν έχουν γίνει εμβολιασμοί στους σεισμοπαθείς. Το είχε θίξει και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία προτείναμε να γίνουν κατ’ εξαίρεση οι εμβολιασμοί. Εδώ έχουν εμβολιαστεί εκτός σειράς φίλοι και σύζυγοι «κάποιων» και αυτοί οι άνθρωποι, στις συνθήκες που ζουν όπου αναγκαστικά συνωστίζονται, να μην έχουν εμβολιαστεί ακόμη; Απαιτείται κατ’ εξαίρεση και κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς. Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει.
Πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι υπηρεσίες ώστε να ξαναφτιαχτούν τα σπίτια, να δοθούν αποζημιώσεις, να υπάρξει μέριμνα για τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς όταν γίνεται μια φυσική καταστροφή τρέχουν όλοι, αλλά μετά περνά ο καιρός και ξεχνιέται.
Η κατάσταση λόγω της πανδημίας είναι πάρα πολύ δύσκολη και ο τρόπος που τη διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση ήταν καταστροφικός. Έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε 700 και πάνω διασωληνωμένους, χάνουν τη ζωή τους και ασθενείς εκτός ΜΕΘ και τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, αλλά ούτε συνταγογράφηση των τεστ προβλέπεται, ούτε επιδημιολογική επιτήρηση σε συγκεκριμένους χώρους γίνεται, ούτε αραίωση στα ΜΜΜ με πύκνωση δρομολογίων και οχημάτων έχουμε δει. Αντί αυτών, προωθούν τα selftest για τα οποία η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι είναι εντελώς συμπληρωματικά των μοριακών και των rapidtest. Εκτός από το που θα καταγράφονται τα αποτελέσματα των selftest, σοβαρό ζήτημα είναι και τα απόβλητα. Τι διαχείριση θα γίνει; Φαίνεται λοιπόν η προχειρότητα και η προσπάθεια του Μητσοτάκη να μεταφέρει την ευθύνη στον κόσμο με τη λεγόμενη ατομική ευθύνη, ενώ τόσους μήνες θα μπορούσε να είχε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Σχετικά με την οικονομία, εκτιμώ ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα παρά για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την επιχειρηματικότητα εν γένει. Τα Επιμελητήρια και οι Εμπορικοί Σύλλογοι αναφέρουν ότι μπορεί να κλείσουν μέχρι και σε 200.000 επιχειρήσεις. Στοχευμένα δεν στηρίχτηκε η μικρή και η μεσαία επιχειρηματικότητα, τόσο στις επιστρεπτέες προκαταβολές όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, χρήματα για τα ΜΜΕ υπήρχαν να δοθούν, χωρίς διαφάνεια. Τώρα θα δοθούν 3 εκατομμύρια για την ενημέρωση των αποδήμων σχετικά με την ψήφο, πάλι χωρίς διαφάνεια. Τα 120 εκατ. Ευρώ κρατική ενίσχυση της Aegeanυπάρχουν. Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, δεν υπάρχουν; Ο κόσμος θα βγάλει τα συμπεράσματά του…
Η Κυβέρνηση προσπαθώντας να αποποιηθεί των σοβαρών πολιτικών ευθυνών που έχει, επιτίθεται ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιδράσεις του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας δεν μπορούν να καθοδηγηθούν. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, ας χειριζόταν η Κυβέρνηση νομοσχέδια και ρυθμίσεις για τα σχετικά με την πανδημία θέματα, αντί να τη χρησιμοποιεί για να περάσει νομοσχέδια, που στην τελική δεν έχουν και το χαρακτήρα του επείγοντος. Ενδεικτικά αναφέρω το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, με το οποίο καταργείται ουσιαστικά το οχτάωρο».