Η BofA προειδοποιεί για επικείμενη πτώση στην Wall καθώς “στέρευσαν” οι εισροές κεφαλαίων

Έπειτα από τρία διαδοχικά χρόνια τοποθετήσεων μετρητών σε μετοχές το σερί των επενδυτών δείχνει να χάνει τη δυναμική του, σημειώνει η Bank of America και προειδοποιεί για επικείμενο νέο γύρο αποστροφής κινδύνου.

Ειδικότερα, αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας με επικεφαλής τον Μάικλ Χάρτνετ αναφέρουν ότι τα στοιχεία έδειξαν πως οι επενδυτές πλέον βγάζουν χρήματα από μετοχές και τα τοποθετούν σε αμοιβαία μετρητών και ομόλογα.

Βάσει των τακτικών στοιχείων της EPFR Global που επικαλείται η Bofa, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου οι μετοχές κατέγραψαν καθαρές εκροές 3,9 δισ. δολαρίων – συμπληρώνοντας έτσι την τρίτη διαδοχική εβδομάδα εκροών, κάτι που σημαίνει μηδενικές ροές κεφαλαίων πλέον για την εν λόγω κατηγορία assets εντός του 2023.

Την ίδια ώρα, κεφάλαια 756 δισ. δολαρίων έχουν εισρεύσει σε funds μετρητών από τις αρχές του έτους – το μεγαλύτερο ποσό από το 2020. Και όπως εκτιμά στο σημείωμα της Bofa ο Μάικλ Χάρτνετ, καθώς οι επιπτώσεις των αυξήσεων επιτοκίων της Fed “περνάνε” όλο και περισσότερο στις αγορές και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες περιορίζονται περαιτέρω, “αναμένουμε ένα νέο σκέλος αποστροφής κινδύνου (risk-off) να επανεμφανιστεί στα τέλη Ιουνίου”.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, μετά από ένα ράλι άνω του 8% στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, η Wall Street τον Μάιο έχει “βαλτώσει” καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ και εντείνονται οι ανησυχίες ύφεσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Bofa, η εικόνα των εισροών κεφαλαίων στις μετοχές το 2023 έχει αρχίσει να διαφέρει αρκετά από το μοτίβο των πρόσφατων ετών. Συγκεκριμένα, οι μετοχές είχαν καταγράψει μετοχές 175 δισ. δολαρίων, 949 δισ. και 182 δισ. αντίστοιχα τα τελευταία 3 χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο Χάρτνετ, που είχε προβλέψει σωστά την περυσινή βουτιά της Wall Street, έχει δώσει σύσταση πώλησης στον S&P 500 πάνω από τις 4.200 μονάδες (περίπου 1% υψηλότερα από το τελευταίο του κλείσιμο χτες – στις 4.151 μονάδες).

Η BofA προειδοποιεί για επικείμενη πτώση στην Wall καθώς “στέρευσαν” οι εισροές κεφαλαίων
Βέβαια, δεν συμμερίζονται όλοι τη θέση του αναλυτή της Bofa, με εκείνους της Citigroup να αναβαθμίζουν το outlook της Wall Street σε “ουδέτερο” λόγω της εκτίναξης που αναμένεται στην τεχνητή νοημοσύνη, την κατά πάσα πιθανότητα ολοκλήρωση των αυξήσεων επιτοκίων της Fed και την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Κατά τα άλλα, στις υπόλοιπες ροές κεφαλαίων που σχολιάζουν οι αναλυτές της BofA, τα παγκόσμια funds ομολόγων συμπλήρωσαν την ένατη διαδοχική εβδομάδα εισροών, χάνοντας τώρα 9,5 δισ. δολάρια.

Τα μετοχικά κεφάλαια στις ΗΠΑ είχαν εκροές 1,5 δισ. δολαρίων και τα ευρωπαϊκά 1,9 δισ. Η μεγάλη και μικρή κεφαλαιοποίηση των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με θετικό ισοζύγιο εισροών-εκροών, ωστόσο αποσύρθηκαν κεφάλαια από funds ανάπτυξης και αξίας.

Των εισροών στις ΗΠΑ ηγήθηκαν τα τεχνολογικά funds με 500 εκατ. δολάρια, ενώ οι μεγαλύτερες εκροές ήταν στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα