Η «αυτοκρατορία» των supercomputers αντεπιτίθεται: Η κορυφή είναι ξανά αμερικανική

Δύο αμερικανικά «τέρατα» βρίσκονται ξανά στην πρώτη και δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων υπερυπολογιστών (Top 500), ενώ ο μεγαλύτερος κινεζικός υπερυπολογιστής έπεται στην τρίτη θέση.

Τη Νο 1 κατέχει ο υπολογιστής Summit και τη Νο 2 ο Sierra, που και οι δύο ανήκουν στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και έχουν κατασκευασθεί από την ΙΒΜ, ενώ ακολουθεί τρίτος ο Sunway TaihuLight του Κινεζικού Εθνικού Υπερυπολογιστικού Κέντρου.

Ο Summit (που σημαίνει «Κορυφή») έχει επεξεργαστική ισχύ 148,6 petaflops, δηλαδή μπορεί να κάνει 148,6 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge στο Τενεσί, ενώ ο Sierra (94,6 petaflops) στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.

Η Κίνα συνεχίζει να έχει τους περισσότερους υπερυπολογιστές (219) στο Top 500 που δημοσιοποιείται ανά εξάμηνο και ακολουθούν οι ΗΠΑ (116), η Ιαπωνία (19), η Βρετανία (18), η Γαλλία (18) και η Γερμανία (14). Οι περισσότεροι υπερυπολογιστές είναι κατασκευασμένοι από τη Lenovo (173), ενώ ακολουθούν η Inspur με 71 και η Sugon με 63.

Για πρώτη φορά στην ιστορία και τα 500 μηχανήματα έχουν περάσει σε ισχύ το όριο του ενός petaflop. Η συνολική επεξεργαστική ισχύς όλων των μηχανημάτων του Top 500 έφθασε τα 1,56 exaflops (ένα exaflop είναι 1.000 petaflops), αυξημένη κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Η ισχύς αναμένεται να έχει διπλασιασθεί έως το 2021, καθώς μόνο οι ΗΠΑ σχεδιάζουν δύο νέους υπερυπολογιστές, τους Frontier και Aurora, ο καθένας με ισχύ τουλάχιστον ένα exaflop.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα