Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής – Στο τραπέζι η τουρκική παραβατικότητα

Έτοιμες για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής μέσα σε ένα μήνα είναι οι Βρυξέλλες – Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 15.00 (ώρα Βρυξελλών),

Ψηλά στις συζητήσεις θα βρεθεί η τουρκική παραβατικότητα μετά τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να ζητήσει ενεργοποίηση των κυρώσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας σοβαρότατη κλιμάκωση την πορεία του Ορούτς Ρέις.

Το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί κατά την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει επιτακτικά την προοπτική των κυρώσεων, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει και την έκδηλη αμηχανία -έως εκνευρισμό- που καταγράφεται στους κόλπους της Ε.Ε. έναντι των νέων κινήσεων κλιμάκωσης της Άγκυρας.

Χαρακτηριστική της αμήχανης στάσης της Ε.Ε. είναι η τοποθέτηση αξιωματούχου της Ενωσης που ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «θα δείξει» αν θα υπάρξει ειδική παράγραφος στα συμπεράσματα καταδικάζοντας την Τουρκία.

Ο αξιωματούχος δεν θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις για τη στάση άλλων κρατών-μελών στα αιτήματα της Αθήνας και της Λευκωσίας για -τουλάχιστον- ένα αυστηρό μήνυμα.

Η Ε.Ε. παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή «σε καθημερινή βάση», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου «δεν νιώθει ότι τον ξεγέλασε ο πρόεδρος Ερντογάν», βγάζοντας το «Ορούτς Ρέις» ξανά στη θάλασσα λίγες μέρες αφού κατάφερε να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ε.Ε. Υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο κ. Μισέλ επανέλαβε στον κ. Ερντογάν ότι κάποια πράγματα είναι «απαράδεκτα».

Επιπλέον, ενδεικτικές του εκνευρισμού που έχει προκαλέσει η στρατηγική της Αγκυρας είναι και οι δηλώσεις αξιωματούχων και διπλωματών της ΕΕ που φιλοξενεί το Reuters, οι οποίοι εκτιμούν ότι η επαναδραστηριοποίηση του Ορούτς Ρέις δείχνει ότι η Άγκυρα «παίζει» με τις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. άφησαν τους εαυτούς τους εκτεθειμένους καθώς απέτυχαν να βρουν μια λύση στη διαμάχη για το φυσικό αέριο και αντί για αυτό πρότειναν μια προσέγγιση τύπου «καρότο και μαστίγιο» (προσφέροντας πολλαπλά οφέλη αλλά απειλώντας παράλληλα και με κυρώσεις), η οποία μοιάζει να έχει αποτύχει, σημειώνουν οι εν λόγω πηγές στο Reuters.

Ωστόσο, το Βερολίνο έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών της Συνόδου διαρρέοντας (μέσω κυβερνητικών πηγών) ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν συνεπάγονται αυτομάτως και κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η εγρήγορση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας παραμένει στα ύψιστα επίπεδα ακόμη και για την πιθανή εξέλιξη υβριδικής μορφής απειλών, ιδιαίτερα στο επίπεδο της διάχυσης ψευδών πληροφοριών ή κατασκευασμένων περιστατικών, προκειμένου να εντοπίζονται οι πηγές και να απομονώνονται το ταχύτερο δυνατόν.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί τους υψηλούς τόνους σχεδόν αδιαφορώντας για το ευρύτερο κλίμα αποδοκιμασίας εις βάρος των πρακτικών του.

Την Τετάρτη, ο κ. Ερντογάν επιχείρησε να κάνει το «άσπρο μαύρο» σχετικά με το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «το “Ορούτς Ρέις” επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Aνατολική Μεσόγειο», κατηγορώντας την Ελλάδα πως «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στις συζητήσεις που έγιναν στις πλατφόρμες των ΕΕ και ΝΑΤΟ».

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε επί τόπου τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος, κλιμακώνοντας την προκλητικότητα του.

Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε μάλιστα ότι και το «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για νέες γεωτρήσεις.

«Δείξαμε σε όλους ότι κανένα σχέδιο που δεν σέβεται τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί», είπε ο Ερντογάν, αναφέροντας επίσης ότι το Σάββατο θα μεταβεί πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα ανακοινώσει νέες πληροφορίες για κοιτάσματα που φέρονται να έχουν βρεθεί.

Παράλληλα, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να ξεπερνούν τα 38 εκατομμύρια παγκοσμίως και τα 6 εκατομμύρια στην Ευρώπη, το ζήτημα του covid βρίσκεται  επίσης ψηλά στην ατζέντα των 27 ηγετών των κρατών-μελών. Τόσο ο συντονισμός των δράσεων όσο και η δημιουργία και διανομή εμβολίου αναμένεται να απασχολήσει μεγάλο μέρος των διαβουλεύσεων.

Εν συνεχεία, το ΒREXIT είναι στον κατάλογο των θεμάτων που θα συζητηθούν.

«Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκληση προς τους επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ωστόσο, το μήνυμα των υπουργών μετά το Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων, την περασμένη Τρίτη, ήταν πως όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Τέλος, οι ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν, επίσης, στην κλιματική αλλαγή και στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα