Η άσκηση που καταπολεμά την άνοια και διατηρεί τον εγκέφαλο υγιή

Νέα μελέτη τώρα ρίχνει φως στο είδος της άσκησης που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της μνήμης:

Οι ασκήσεις με μικρά βάρη δύο φορές την εβδομάδα οδήγησαν σε βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, που με την έρευνά τους κατέληξαν πως η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 100 άντρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 86 ετών που είχαν διαγνωστεί με ήπια διανοητική βλάβη, έναν πρόδρομο της νόσου Αλτσχάιμερ όπου οι ασθενείς έχουν σημαντικά μειωμένες ικανότητες μνήμη ή/και σκέψεις αλλά μπορούν ακόμη να ζουν ανεξάρτητοι. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τους ανατέθηκε να κάνουν είτε ασκήσεις με αντιστάσεις είτε καθιστές διατάσεις και καλλισθενική άσκηση (περιλαμβάνει κάμψεις, διπλώσεις, διατάσεις, συστροφές και άλματα) δύο φορές την εβδομάδα.

Τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν το 2014 βρήκαν πως οι συμμετέχοντες της ομάδας με τα βάρη είχαν σημαντική βελτίωση στα νοητικά τεστ. Η θετική αυτή αλλαγή διατηρήθηκε ακόμη και 12 μήνες αφότου τελείωσε η περίοδος της άσκησης με την επίβλεψη των ειδικών.

Αντίθετα, στους συμμετέχοντες στη δεύτερη ομάδα δεν υπήρξε κάποια θετική αλλαγή, παρότι μία υπο-ομάδα από αυτούς χρησιμοποίησε επιπλέον ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης εγκεφάλου από υπολογιστή.

Σε αυτή τη συμπληρωματική ανάλυση, οι ερευνητές σημείωσαν επίσης πως οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν αύξηση στο μέγεθος συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου στους ανθρώπους που έκαναν προπόνηση με βάρη και πως οι συγκεκριμένες εγκεφαλικές αλλαγές σχετίζονταν με βελτίωση των διανοητικών ικανοτήτων.

Πηγή: medicalland.gr

Σχετικά Νέα