

Μια σειρά μηνύματα με πολλαπλούς παραλήπτες έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν και στην ομιλία του στο Κογκρέσο.
Xωρίς αμφιβολία υπήρξε μια ιστορική ευκαιρία να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης τις ελληνικές θέσεις και να περιγράψει την Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα με λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις. Από την ενέργεια και την οικονομία έως την ασφάλεια και την σταθερότητα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός κανένας αναθεωρητισμός από οποιονδήποτε και η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας. Απευθυνόμενος, δε, στα μέλη του Κογκρέσου, τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, ότι κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί ως λύση για το Κυπριακό δύο κράτη, αλλά και ότι όταν οι ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις εξοπλισμών σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, είναι σημαντικό να παραμείνουν με συμμάχους που μοιραζόμαστε κοινές αξίες.
Με την τελευταία του αναφορά, «έδειξε» προς στο αίτημα της αμερικανικής διοίκησης προς το Κογκρέσο για την αναβάθμιση των υπαρχόντων αεροσκαφών και την αγορά νέων F-16 από την Τουρκία.
«Η Ελλάδα πάντα αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας στον διάλογο. Ταυτόχρονα υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για να επιλύσουμε τις διαφορές μας. Το διεθνές δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θα είμαι σαφής. Εμείς δεν θα δεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που πρέπει να σταματήσουν άμεσα».
Κάνοντας πάντως, μια αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη, καθώς η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Επεσήμαιναν ακόμα ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές».
Σχετικά Νέα
G7: Μήνυμα υποστήριξης στην Ουκρανία – Νέες κυρώσεις για τη Ρωσία
Οι ηγέτες της G7 κατάφεραν να εκφράσουν αποφασιστικά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία,.
Σε ετοιμότητα η Αθήνα για τις προκλήσεις της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Με την Άγκυρα να έχει εξαπολύσει νέες απειλές για τα νησιά του Αιγαίου και να ζυγίζει.
Προανάκριση για τη θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο διέταξε εισαγγελέας
Προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Σπάτων-Αρτέμιδας σχηματίζεται για τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού στο.
G7: Επενδύσεις 600 δισ. ευρώ στις αναπτυσσόμενες χώρες κόντρα στην επιρροή της Κίνας
Η G7 υιοθέτησε, κατόπιν πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Πολιτειών, τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισ. δολαρίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες με επιδίωξη.