Η αποταμίευση σε Bitcoin και η σύγκριση με το δολάριο

Χθες δείξαμε ότι όσο και αν ακούγεται παράξενο, οποιαδήποτε στιγμή και αν ξεκινούσες να αποταμιεύεις την τελευταία δεκαετία, συνέφερε να το κάνεις σε Bitcoin, παρά σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Το ερώτημα δεν είναι αν ισχύει. Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Το ερώτημα είναι γιατί ίσχυε μέχρι σήμερα. Και κυρίως, αν υπάρχουν λόγοι για να εξακολουθήσει να συμφέρει και στο μέλλον αυτή η τακτική. Το παρελθόν αποτελεί σίγουρα καλή ένδειξη, αλλά όχι απόδειξη.Επαναλαμβάνεται εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Αυτό θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σήμερα, ξεκινώντας με τον παρακάτω πίνακα, τον οποίο έχουμε πάρει από το επίσημο site της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Τι μας δείχνει; Ότι την τελευταία δεκαετία, τα δολάρια που είναι σε κυκλοφορία, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί! Εντυπωσιακό σίγουρα, αλλά υπάρχει δικαιολογία θα πείτε. Μεσολάβησε η μεγάλη κρίση από το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων και αναγκάστηκε η FED να «τυπώσει» υπερβολικά πολλά.

Εδώ προκύπτουν δύο θέματα που πρέπει αν μας προβληματίσουν. Το πρώτο είναι, αν αποκλείει κανείς πως δεν θα έχουμε νέα κρίση το επόμενο διάστημα. Άρα η παραγωγή δολαρίων να ενταθεί. Η αιτία υπάρχει. Δεν χρειάζεται να είσαι διεθνούς φήμης οικονομολόγος για να ξέρεις πως το παγκόσμιο δημόσια χρέος έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα. Το δεύτερο είναι πως και την προηγούμενη δεκαετία, η οποία ξεκινάει από το 1998, πάλι είχαμε σχεδόν διπλασιασμό των δολαρίων. Μήπως τελικά δεν πρόκειται για εξαίρεση αλλά για τον κανόνα;

Το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα σε 20 χρόνια, έχουν υπερτριπλασιαστεί τα δολάρια! Και μιλάμε για το δολάριο, το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Πόσο μάλλον αν εξετάσουμε τι συμβαίνει σε άλλα νομίσματα, από λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά νομίσματα, στο Bitcoin δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Η δημιουργία χρήματος είναι προκαθορισμένη όχι μόνο για το άμεσο διάστημα, αλλά μέχρι τον επόμενο αιώνα. Αποκλείεται να υπάρξει πληθωρισμός, γιατί δεν είναι επιτρεπτή καμία απόκλιση από το αρχικό σχέδιο.

Το Bitcoin έχει περιορισμένη προσφορά η οποία μειώνεται στο μισό κάθε 4 χρόνια. Η έκδοση χρήματος ελέγχεται αυστηρά, μέχρι να φτάσει το μέγιστο των 21 εκατομμυρίων. Μετά στοπ. Απαγορεύεται να παραχθεί ακόμα και ένα παραπάνω. Αυτή τη στιγμή η ποσότητα του Bitcoin αυξάνεται σχεδόν με τον ρυθμό που εξορύσσεται το ασήμι. Είναι προγραμματισμένο από τώρα πως σε ένα χρόνο αυτά που θα παράγονται σε σχέση με την συνολική τους ποσότητα, θα είναι σε ίδιο ποσοστό με εκείνο του χρυσού.

Ναι, αλλά αν αποφασίσουν μια ημέρα οι «μπιτκοινάδες» ή τέλος πάντων αυτοί που «κάνουν κουμάντο» να εκδίδουν όσα Bitcoin θέλουν; Αυτός ο τρόπος περιγράφει αυτό που συμβαίνει στον συμβατικό τύπο του χρήματος, που εκδίδονται από μια Κεντρική Τράπεζα. Ακόμα και στα πιο «σκληρά» νομίσματα, όπως το ευρώ και το δολάριο, επιδίωξη των αρχών είναι να υποτιμάται η αξία τους με το πέρασμα του χρόνου. Το ιδανικό σενάριο, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι, είναι να υπάρχει πληθωρισμός 2%. Χωρίς φυσικά να αποκλείεται το ενδεχόμενο σε μια κρίση να τους ξεφύγει ο έλεγχος. Ωστόσο εκδίδοντας νέο χρήμα, μειώνεται η αγοραστική του αξία.

Όσο ίσχυε ο κανόνας του χρυσού, τα νομίσματα ήταν μέσο ανταλλαγής αξίας που είχε εγγενή αξία. Η μοντέρνα εκδοχή του χρήματος έχει άλλα χαρακτηριστικά. Το χρήμα που εκδίδουν τα κράτη δεν καλύπτεται από περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός. Αποτελεί πίστωση. Στηρίζονται στην πίστη ότι η οικονομία μιας χώρας θα λειτουργεί στοιχειωδώς καλά και μέσω των φόρων η κυβέρνηση, θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της. Βασίζεται σε μια υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιβάλει την κυκλοφορία του και να εισπράττει φόρους σε αυτό.

Στο Bitcoin οι συναλλαγές γίνονται χωρίς να συνδέονται με την δημοσιονομική υγεία κάποιου κράτους. Πρόκειται για μια τεράστια διαφορά που κάνει το Bitcoin να είναι πιο κοντά στα χαρακτηριστικά του χρυσού. Δεν είναι περίεργο γιατί οι άνθρωποι που έχουν μελετήσει το φαινόμενο του Bitcoin, αναφέρονται σε αυτό, ως “ψηφιακό χρυσό” ή χρυσό 2.0. Πράγματι, παρά την αυστηρά ψηφιακή μορφή του, διαθέτει πολλές από τις ιδιότητες του χρυσού. Είναι σχετικά σπάνιο, αναγνωρισμένο σε όλα τα κράτη, δεν συνδέεται με ένα έθνος. Το πλεονεκτήμα του Bitcoin δεν έγκειται στην ταχύτητα, την ευκολία του ή την φιλική εμπειρία του χρήστη. Η αξία του προέρχεται από την ύπαρξη αμετάβλητης νομισματικής πολιτικής.

Μακροπρόθεσμα, η κατοχή συμβατικών νομισμάτων χωρίς αντίκρισμα είναι μια χαμένη μάχη. Τα χαρτονομίσματα που έχουμε στην τσέπη μας, όσο περνάει ο καιρός θα χάνουν την αγοραστική τους δύναμη. Οι δημιουργοί τους εσκεμμένα οδηγούν την αξία τους προς το μηδέν. Ακόμα και αν δεν πετύχουν τον επιθυμητό πληθωρισμό, βάζουν μπρος ότι όπλα διαθέτουν, όπως το ανεξέλεγκτο «τύπωμα»ή τα αρνητικά επιτόκια. Ακόμα χειρότερα, όταν έχουμε να κάνουμε με κάποιο νόμισμα μιας μη ανταγωνιστικής οικονομίας. Οι υποτιμήσεις και ο πληθωρισμός γίνονται ακόμα πιο γρήγορα και πιο επιθετικά.

Η αγορά σήμερα

Σε φάση συσσώρευσης είμαστε τις τελευταίες 3 ημέρες, όπως φαίνεται στο 4ωρο διάγραμμα του Bitcoin. Για άλλη μια φορά οι traders πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα, καθώς η κατάσταση μοιάζει με ηρεμία πριν την καταιγίδα.

Από τα κυριότερα crypto ξεχωρίζει η υποχώρηση του Bitcoin SV με 13,05%. Όπως είπαμε και χθες, θέλει προσοχή. Οι όγκοι συναλλαγών είναι περιορισμένοι και όσο εύκολα ανέβηκε, μπορεί και να κατέβει. Το Bitcoin διαπραγματεύεται αυτή την ώρα στα 7.918 δολάρια, στο +1%.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα