Η απόφαση Μακρόν για πρόωρες εκλογές οδήγησε τις γαλλικές αγορές στη χειρότερη εβδομάδα τους

Οι επενδυτές αποδοκίμασαν την απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης των δημοσιονομικών της Γαλλίας αλλά και μιας νέας κρίσης του ευρώ.

Τα κρατικά ομόλογα της Γαλλίας βρέθηκαν στο μάτι της καταιγίδας, με το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για το 10ετές γαλλικού ομόλογο έναντι του γερμανικού να καταγράφει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα του στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Οι γαλλικές μετοχές έχασαν 200 δισ. δολάρια
Το selloff εξαφάνισε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των γαλλικών μετοχών, με τις τράπεζες Société Générale SA, BNP Paribas SA και Crédit Agricole SA — όλες τους μεγάλες κάτοχοι του γαλλικού κρατικού χρέους — να χάνουν πάνω από το 12% της χρηματιστηριακής τους αξίας σε μια εβδομάδα.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 έκλεισε με πτώση 6,2% χάνοντας τα κέρδη που είχε καταγράψει από την αρχή του έτους και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022.

Η “βουτιά” αυτή της αγοράς εκθέτει τη Γαλλία στον κίνδυνο να χάσει το στέμμα της ως η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στην Ευρώπη ενώ το ευρώ έγινε το νόμισμα με τις με τις χειρότερες επιδόσεις μέσα στην εβδομάδα έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές επέλεξαν να πουλήσουν μαζικά γαλλικά περιουσιακά στοιχεία, εκτιμώντας ότι το κεντρώο, φιλοεπιχειρηματικό κόμμα Αναγέννηση του Εμάνουελ Μακρόν θα χάσει περαιτέρω έδαφος στο Κοινοβούλιο στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές που θα γίνουν σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, προς όφελος είτε του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν είτε ενός αριστερού συνασπισμού κομμάτων.

Ο Μακρόν δήλωσε πάντως ότι δεν θα παραιτηθεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο φόβος για την ένωση της αριστεράς
Οι τιμές των γαλλικών μετοχών σημείωσαν περαιτέρω πτώση την Παρασκευή, αφού τα κόμματα της αριστεράς συμφώνησαν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις εκλογές, με σκοπό να ακυρώσουν τα περισσότερα από τα μέτρα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει ο Μακρόν κατά τα πετά χρόνια που βρίσκεται στη γαλλική προεδρία και να απορρίψουν το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κανόνες σχετικά με το δημόσιο χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Μια άνοδος είτε της ακροδεξιάς είτε της αριστεράς αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των κρατικών δαπανών, τη στιγμή που η Γαλλία ήδη αποτυγχάνει να συγκρατήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και πιθανόν να θέσει σε αμφισβήτηση τους δεσμούς της χώρας με την ΕΕ.

“Το εκλογικό παιχνίδι προωθεί και αποκρυσταλλώνει ένα τοξικό σύνολο κινδύνων που απειλεί την ΕΕ σε μια παρατεταμένη φάση δυσλειτουργίας της και μπορεί να προκαλέσει μια νέα κρίση του ευρώ”, δήλωσε ο Ρίσνα Γκούχα, αντιπρόεδρος της Evercore ISI. “Είναι δύσκολο να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι για τις αγορές και τη λειτουργία της ΕΕ η Γαλλία ως χώρα του πυρήνας με μια εντός των τειχών κυβέρνηση”.

Η εικόνα στα ομόλογα
Τα γαλλικά ομόλογα υπέστησαν ένα ισχυρό sell off μετά την ανακοίνωση του Μακρόν για τις εκλογές το βράδυ της Κυριακής, υποαποδίδοντας σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα καθώς πλήθος επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Κόλιν Φίνλαϊσον, συνδιαχειριστή του Aegon Strategic Bond Fund, στοιχημάτισαν κατά της Γαλλίας πουλώντας συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το 10ετές ομόλογό της έναντι της Γερμανίας.

“Είναι πολύ πιθανό στις δημοσκοπήσεις και στον πρώτο γύρο των εκλογών να δούμε ένα εκπληκτικό επίπεδο υποστήριξης για την ακροδεξιά”, δήλωσε ο Φίνλαϊσον στο Bloomberg, κάνοντας λόγο για “ασύμμετρο κίνδυνο” και προβλέποντας ότι το spread των γαλλικών ομολόγων ενδέχεται να ανεβεί άλλες 30 μονάδες βάσης ή και περισσότερο “αν τα πράγματα γίνουν πολύ χειρότερα”.

Σταδιακά, το πρόβλημα μεταδόθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία, με το 10ετές premium των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών να φτάνει σε υψηλό τεσσάρων μηνών την Παρασκευή.

Οι τιμές στις αγορές ομολόγων δεν δείχνουν προς το παρόν πανικό, όμως η ενότητα στα αριστερά δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τους κεντρώους, δήλωσε ο Ούβε Νάντερερ, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της LBBW Asset Management.

“Το στοίχημα του Μακρόν για νέες εκλογές μπορεί να πάει πολύ στραβά αφού τα αριστερά κόμματα συμφώνησαν να ενωθούν, κάτι που θα υπονομεύσει την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν και μπορεί έως και να την εξαφανίσει”, δήλωσε τηλεφωνικά στο Bloomberg.

Ποιες μετοχές επλήγησαν περισσότερο
Η πτώση του γαλλικού δείκτη αναφοράς CAC 40 ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο αυτή την εβδομάδα, με τις 40 μετοχές του δείκτη να υποχωρούν. Εκτός από τις τράπεζες, μεγάλη πτώση κατέγραψαν επίσης οι εταιρείες Vinci SA και Eiffage SA, που εκμεταλλεύονται διόδια λόγω της ανησυχίας ότι οι αυτοκινητόδρομοι θα μπορούσαν να επανεθνικοποιηθούν εάν το κόμμα του Μακρόν χάσει την εξουσία.

Αντίστοιχα, υποχώρησε ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου κατά περισσότερο από 5%, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2023 αλλά και ο δείκτης IBEX Index της Ισπανίας.

Πτώση για το ευρώ
Το ευρώ υποχώρησε στο 1,07 δολάρια, που αποτελεί χαμηλό έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου, ενώ οι δείκτες αστάθειας για τον επόμενο μήνα έχουν αυξηθεί καθώς ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε ότι αν υπάρξει κυβέρνηση αριστερού συνασπισμού, η χώρα θα βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Έρχεται ένας δύσκολος μήνας για το ευρώ”, δήλωσε ο Κρις Τέρνερ, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην ING Bank NV, ο οποίος βλέπει το νόμισμα να κινείται προς τα 1,06 δολάρια την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα