Η απόδοση των 120 δόσεων θα κρίνει το δημοσιονομικό χώρο του 2020

Η απόδοση της ρύθμισης 120 δόσεων στην πράξη θα καθορίσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο τη χρονιά που έρχεται, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο αναλύει για την ώρα όλα τα διαθέσιμα δεδομένα.

Από τα αποτελέσματα αυτά, όπως και τις εξελίξεις τις σχετικές με τα ANFA’s και τα SMP’s, αν δηλαδή επιτραπεί η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα να χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση των πρωτογενών αποτελεσμάτων, θα εξαρτηθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο δημοσιονομικός χώρος που θα διαμορφωθεί τη νέα χρονιά και συνεπώς, σε τι βαθμό η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις προεκλογικές εξαγγελίες της ή αντίθετα όπως προεκλογικά προεξοφλούσαν πολλοί αναλυτές, χρειαστεί να λάβει ακόμη και επιπρόσθετα μέτρα.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα της νέας ρύθμισης για τις 120 δόσεις, με στόχο τον τριπλασιασμό τόσο των οφειλετών που θα μπουν στη ρύθμιση, όσο και τις κατ’ έτος εισπράξεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως σήμερα έχουν γίνει ρυθμίσεις ύψους 1,86 δισ. ευρώ και στα δημόσια ταμεία έχουν εισέλθει περίπου 215 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις, πάντως, κάποιες εκ των οποίων θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ (7 και 8 Σεπτεμβρίου), ακόμα συζητείται. Οι αποφάσεις για το ποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ είναι “ώριμες” για το 2020 θα ληφθούν σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών και πριν οριστικοποιηθούν θα υπάρξει επαφή του Χρήστου Σταϊκούρα με τους θεσμούς. Η οδός Νίκης, άλλωστε, είναι σαφής, δεν πρόκειται να κάνει ποτέ οτιδήποτε δεν έχει προηγουμένως συμφωνηθεί με τους δανειστές…

Σχετικά Νέα