Η απάντηση της Huawei στον αποκλεισμό της από το Android και τη Google

To δικό της λειτουργικό σύστημα για smartphones και υπολογιστές έχει αναπτύξει η κινεζική εταιρεία Huawei, για την περίπτωση που της απαγορευτεί να χρησιμοποιεί αμερικανικό λογισμικό από τη Μicrosoft και τη Google, όπως επιβεβαίωσε η τεχνολογική επιχείρηση στο CNBC.

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι η Google, που φτιάχνει το λειτουργικό σύστημα Android το οποίο χρησιμοποιεί και η Huawei, έχει αναστείλει την παροχή hardware, software ή τεχνικών υπηρεσιών προς τη Huawei.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του καταναλωτικού τμήματος της Huawei, Richard Yu, σημείωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι η κινεζική εταιρεία έχει εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ τη μπλοκάρουν από τη χρήση λογισμικού αμερικανικών εταιρειών.

«Εχουμε προετοιμάσει το δικό μας λειτουργικό σύστημα. Εάν συμβεί ποτέ να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα λογισμικά, θα είμαστε προετοιμασμένοι», είπε ο Yu. «Αυτό είναι το Σχέδιο Β. Φυσικά προτιμάμε να δουλεύουμε με συστήματα της Google και της Microsoft», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν αναμένουμε ότι θα τα χρειαστούμε, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Υποστηρίζουμε πλήρως τα λειτουργικά συστήματα των συνεργατών μας – μας αρέσει που τα χρησιμοποιούμε και αρέσει και στους πελάτες μας να τα χρησιμοποιούν», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Μπλόκο από την Google στις αναβαθμίσεις Android σε συσκευές Huawei
Η Google απέκλεισε τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα της κινεζικής εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.

Οι περιορισμοί, που συνιστούν άλλο ένα πλήγμα για τη Huawei, έρχονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να προσθέσει την προηγούμενη εβδομάδα την κινεζική εταιρεία στον κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται, εκτός κι αν έχουν ειδική άδεια.

Η Google ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με τον νέο κανονισμό, αναστέλλοντας τις συναλλαγές με την κινεζική εταιρεία, οι οποίες απαιτούν τη μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών, πέρα από εκείνες που είναι διαθέσιμες μέσω άδειας ανοιχτού λογισμικού (όμως τα Google Play, Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps κ.α. δεν καλύπτονται, καθώς απαιτούν εμπορική συμφωνία με τη Google). Η Huawei δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν.

H Huawei θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Android, αλλά μετά την απόφαση της Google, οι χρήστες των νέων συσκευών Huawei δεν θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους αναβαθμίσεις ασφαλείας και τεχνική υποστήριξη του Android. Οι υπάρχοντες χρήστες των Huawei smartphones θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να «κατεβάζουν» αναβαθμίσεις των εφαρμογών της Google μέσω Google Play, αλλά όταν η Google κυκλοφορήσει τη νέα έκδοση του Android (την οποία ετοιμάζει), η Huawei δεν θα επιτρέπεται να προσφέρει την αναβάθμιση στις συσκευές της, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Huawei έχει «στριμωχτεί» από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, αντιμετωπίζοντας υποψίες για κινδύνους κυβερνοασφάλειας και διαρροής μυστικών προς την κινεζική κυβέρνηση από τη χρήση των συσκευών της στα υπό ανάπτυξη δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G), κάτι που η ίδια η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά, επιμένοντας ότι διατηρεί πλήρη ανεξαρτησία έναντι της κυβέρνησης της χώρας της. Όμως ήδη ορισμένες χώρες έχουν απαγορεύσει στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών τους να χρησιμοποιούν προϊόντα και εξοπλισμό της Huawei.

Η νέα απόφαση της Google -οι λεπτομέρειες της οποίας βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση- αναμένεται να ωθήσει τη Huawei να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός καθαρά δικού της λειτουργικού συστήματος καθώς και κινητών εφαρμογών, ώστε να μην εξαρτάται από τρίτους.

Όμως αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, η κινεζική εταιρεία θα υποστεί πλήγμα στην αγορά smartphones και θα δυσκολευτεί να εκθρονίσει από την πρώτη θέση των πωλήσεων τη νοτιοκορεατική Samsung μέσα στο 2020, όπως είναι η φιλοδοξία της.

Oπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αρκετοί καταναλωτές μάλλον θα αποφύγουν να αγοράσουν ένα κινητό που δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών Google Play, ούτε αναβαθμίσεις ασφαλείας.

Σχετικά Νέα