Η ανωνυμία στο διαδίκτυο απειλείται στην Ευρώπη

Η επίθεση έξω από μία συναγωγή στο Χάλε της Γερμανίας νωρίτερα τον Οκτώβρη δεν σηματοδότησε απλώς την ενοχλητική επιστροφή του θανάσιμου αντισημιτισμού στη χώρα. Κατέδειξε και τη διάδοση τακτικών των υπερμάχων της υπεροχής της λευκής φυλής που είδαμε στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας τον Μάρτιο.

Όπως συνέβη και με την επίθεση στα τζαμιά στο Κράιστσερτς, η επίθεση στο Χάλε μεταδόθηκε σε συνεχή ροή στο διαδίκτυο, με το βίντεο να απομακρύνεται εντέλει από την πλατφόρμα (συγκεκριμένα ήταν η υπηρεσία gaming Twitch της Amazon), αφού όμως είχε πλέον μεταφερθεί και αλλού.

Και στις δύο περιπτώσεις, η διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση λέγεται ότι έπαιξε ρόλο ώστε οι δολοφόνοι να πάρουν την απόφαση να σκοτώσουν.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα;

Σύμφωνα με κάποιους Γερμανούς πολιτικούς, ένα μέρος της απάντησης έγκειται στην αποκάλυψη των ταυτοτήτων εκείνων που διαδίδουν το μίσος διαδικτυακά – δηλαδή στην αφαίρεση της διαδικτυακής ανωνυμίας ως επιλογή για τον καθέναν.

Η Γερμανία δεν είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια. Άλλες χώρες σε όλη την Ευρώπη αναζητούν τρόπους καταπολέμησης του μίσους στο διαδίκτυο – γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών.

Πρόσφατα, υπουργοί δημοσίας τάξης σε επίπεδο κρατιδίων από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (ο μικρότερος εταίρος μιας ομοσπονδιακής συμμαχίας με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Angela Merkel) αποκάλυψαν τη βούλησή τους να επιβάλλουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες την επικύρωση της ταυτότητας των χρηστών τους. Επεσήμαναν, μάλιστα, ότι τα δεδομένα που συλλέγονται πρέπει να περιλαμβάνουν πραγματικά ονόματα, ακόμα κι αν οι χρήστες επιλέξουν να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα στις πλατφόρμες. Και κορυφαίοι Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί έχουν προτείνει να θεσπιστεί η υποχρέωση χρήσης πραγματικών ονομάτων. «Θέλω να ξέρω ποιος βρίσκεται πίσω από συγκεκριμένα σχόλια» είπε τον περασμένο Ιούνιο η Annegret Kramp-Karrennbauer, η οποία θεωρείται διάδοχος της Merkel.

Η Christine Lambrecht, ομοσπονδιακή υπουργός δικαιοσύνης της Γερμανίας η οποία προέρχεται από το SPD, δεν υποστηρίζει πολύ ένθερμα την ιδέα. Την τελευταία εβδομάδα, η ίδια έδειξε την προτίμησή της για καταγραφή των διευθύνσεων IP των χρηστών οι οποίες ταυτοποιούν τη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Στην Αυστρία, η συντηρητική κυβέρνηση πρότεινε τον Απρίλιο έναν νόμο που υποχρεώνει τους υπεύθυνους μιας πλατφόρμας να εγγράφουν τα ονόματα και τις φυσικές διευθύνσεις των χρηστών προτού τους επιτραπεί να υποβάλλουν σχόλια διαδικτυακά. Η πρόταση έγινε στόχος έντονης κριτικής, με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να προειδοποιεί ότι το σχέδιο νόμου απειλεί την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση κατέρρευσε, αφότου το ακροδεξιό κόμμα και μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού Κόμμα Ελευθερίας επλήγη από ένα σκάνδαλο με Ρώσους ολιγάρχες. Οι εκλογές διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο και ο καγκελάριος Sebastian Kurz του κεντροδεξιού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος προσπαθεί να οικοδομήσει μια νέα συμμαχία. Το προχώρημα του σχεδίου νόμου εξαρτάται από το ποιον θα βρει ο Kurz για να οικοδομήσει την κυβέρνησή του.

«Εάν προκύψει η ίδια συμμαχία, περιμένουμε ο νόμος να υποβληθεί ξανά και να προχωρήσει ταχύτατα» είπε ο Maximilian Schubert, γενικός γραμματέας της Ένωσης Παρόχων Υπηρεσιών Διαδικτύου στην Αυστρία – μία επαγγελματική οργάνωση που ως μέλη έχει εταιρείες που παραπέμπουν στη Facebook και στη Google.

Το κόμμα του Kurz δεν απάντησε σε αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα