Site icon The Indicator

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η μετατροπή της Ελλάδας σε επιχειρηματικό κέντρο

Η Ελλάδα διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό επιχειρηματικής ανάπτυξης, αλλά η υπερβολική γραφειοκρατία, η υψηλή φορολογία και η έλλειψη πρόσβασης σε κεφάλαια αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Γράφει ο *Λάμπρος Μπέλεσης

Για να καταστεί η χώρα μας επιχειρηματικός κόμβος στην Ευρώπη και παγκοσμίως, απαιτούνται στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την καινοτομία, θα διευκολύνουν τη σύσταση επιχειρήσεων και θα προσελκύσουν επενδύσεις. Παρακάτω καταγράφονται προτάσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία ενός σύγχρονου, δυναμικού οικονομικού περιβάλλοντος.

Φορολογική Σταθερότητα και Κίνητρα για Νέες Επιχειρήσεις

Απλοποίηση Γραφειοκρατίας και Ψηφιακό Επιχειρηματικό Περιβάλλον

Πρόσβαση σε Χρηματοδότηση

Διασύνδεση Πανεπιστημίων με Επιχειρήσεις και Καινοτομία

  1. Μετατροπή της Ελλάδας σε Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο

Ανάπτυξη της Πρωτογενούς Παραγωγής και Μεταποίησης

Οφέλη από τη Μετατροπή της Ελλάδας σε Επιχειρηματικό Κέντρο

Η εφαρμογή των παραπάνω στρατηγικών θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για την απασχόληση:

Συμπέρασμα: Ελλάδα, το Νέο Επιχειρηματικό Hub

Για να ξεφύγει η Ελλάδα από τη στασιμότητα και να ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και στρατηγικών κινήσεων. Ο στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος που θα ευνοεί την καινοτομία, θα στηρίζει τις startups και θα καθιστά τη χώρα μας σημείο αναφοράς για επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν διεθνώς.

Αν η Ελλάδα προχωρήσει στις παραπάνω μεταρρυθμίσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά κέντρα της Ευρώπης. Η Αποδαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές στο φορολογικό και θεσμικό περιβάλλον, ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Η χώρα μας διαθέτει όλα τα απαραίτητα πλεονεκτήματα για να γίνει ένα “startup nation” της Μεσογείου, αρκεί να γίνουν οι σωστές στρατηγικές κινήσεις άμεσα

*Λάμπρος Μπέλεσης:

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών Οικονομολόγων
Μέλος ΔΣ ΕBEA, Μέλος επιτροπής φορολογικής συμμόρφωσης EBEA

Exit mobile version