

Η αναχαίτιση δεκάδων ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου (13/04) κόστισε στο Ισραήλ περίπου 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.
Ο στρατηγός Ραμ Αμινάτς, πρώην οικονομικός σύμβουλος του αρχηγού του ισραηλινού επιτελείου, δήλωσε στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth ότι το κόστος της άμυνας υπολογίζεται γύρω στα 4-5 δισεκατομμύρια σέκελ (1,08-1,35 δισεκατομμύρια δολάρια).
«Μιλάω μόνο για την αναχαίτιση της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι Ιρανοί και όχι για τους τραυματισμούς οι οποίοι ήταν ελάχιστοι αυτή τη φορά», διευκρίνισε.
«Ένας πύραυλος Arrow που χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση ενός ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πύραυλος «Magic Wand» κοστίζει 1 εκατομμύριο δολάρια, συν των αεροσκαφών που συμμετείχαν στην αναχαίτιση των ιρανικών drones», πρόσθεσε ο στρατηγός.
Νωρίτερα την Κυριακή, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, ο οποίος είπε ότι το Ιράν εξαπέλυσε περίπου 350 πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν. Επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν κάποιες ζημιές στην αεροπορική βάση Νεβατίμ αλλά τόνισε ότι το «99% των απειλών κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκαν».
«Οι 25 από τους 30 πυραύλους κρουζ και οι περισσότεροι από τους 120 βαλλιστικούς πυραύλους, αναχαιτίστηκαν. Ελάχιστοι από αυτούς κατέπεσαν στο ισραηλινό έδαφος και προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Νεβατίμ», πρόσθεσε.
Ο Χαγκάρι επεσήμανε επίσης ότι «η προσπάθεια του Ιράν να καταστρέψει τις δυνατότητες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας απέτυχε και ότι η βάση Νεβατίμ συνεχίζει να λειτουργεί».
Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες drones τύπου Shahid κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για φθηνά αλλά θανάσιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία έχουν γίνει γνωστά ως τα Καλάσνικοφ της Τεχεράνης. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 50 κιλά εκρηκτικών κιλών ενώ η εμβέλειά τους ξεπερνά τα 2.000 χιλιόμετρα. Η τιμή των drones τύπου Shahid κυμαίνεται από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη τα εν λόγω drones στον πόλεμο στην Ουκρανία. Λόγω του χαμηλού κόστους και της υψηλής αποτελεσματικότητάς τους, η χρήση αυτών των drones θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού σε μελλοντικές συγκρούσεις.
ΠΗΓΗ: Anews, Express
Σχετικά Νέα
Ένας αγώνας εξουσίας στο Βατικανό ξεκινά: Θα βγει από το κονκλάβιο ένας «αντι Φραγκίσκος» πάπας;
Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος «επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα» όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδοαμερικανός καρδινάλιος.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα
Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να διεγείρει συγκεκριμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα του.
Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα παρέτεινε έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός μετά τον φονικό σεισμό
Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι παρατείνει έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του.
Οι τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου, μετά την εμφάνισή του την Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα, ο 88χρονος βαριά άρρωστος και εμφανώς καταβεβλημένος Πάπας Φραγκίσκος αψήφησε.