Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς έγινε κούκλα Barbie

Η νέα προσθήκη στη σειρά Inspiring Women της Barbie είναι η ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς (1913 – 2005), η αφροαμερικανίδα μοδίστρα που έμελλε να μείνει στην ιστορία όταν την 1η Δεκεμβρίου 1955, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι η κούκλα συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό για τη ζωή και τη δράση της Παρκς, η οποία αναφέρεται ως «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων».

Η πράξη ανυπακοής της Ρόζα Πάρκς γέννησε ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ που εκφράστηκε με μποϊκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερι από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες.

Πίσω από το μποϊκοτάζ ήταν η οργάνωση Montgomery Improvement Association (MIA) και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που εκείνη την περίοδο ήταν ακόμη πάστορας σε εκκλησία της πόλης. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, οι μαύροι Αμερικανοί συνέχισαν να δέχονται από απειλητικά τηλεφωνήματα μέχρι βανδαλισμούς, επιθέσεις, ακόμη και πρόστιμα για παραβάσεις που δεν έγιναν ποτέ.

Το 1996 απονεμήθηκε στην Παρκς το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, ενώ το 1999 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού.

Η Ρόζα Παρκς πέθανε σε ηλικία 92 ετών, το 2005, και ήταν η πρώτη γυναίκα, η σορός της οποίας εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στο Καπιτώλιο.

ASSOCIATED PRESS
FILE – In this Jan. 29, 2015 shows a photograph of Rosa Parks circa the 1950’s and a paper written by Parks about segregation are some of the items in the Rosa Parks archive, seen during a media preview at the Library of Congress, Madison Building in Washington. The family of civil rights activist Rosa Parks is thankful her memorabilia and personal items finally have a safe home. The items are on loan to the Library of Congress. They were purchased last year by a charitable foundation run by Howard Buffett, son of billionaire investor Warren Buffett. (AP Photo/Jacquelyn Martin, File)

ASSOCIATED PRESS
Rosa Parks mugshot from Montgomery Alabama Sheriff’s office, B&W photo on black

ASSOCIATED PRESS
Rosa Parks enters courthouse for Montgomery bus boycott trial, Alabama, B&W photo

Η Ρόζα Παρκς, ακτιβίστρια κοινωνικών δικαιωμάτων και γραμματέας του παραρτήματος NAACP, της Εθνικής Ενώσεως για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων, έγραφε στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Η ιστορία μου»:

«Ο κόσμος λέει ότι δεν παραχώρησα τη θέση μου γιατί ήμουν κουρασμένη, αλλά δεν είναι αλήθεια. Δεν ήμουν σωματικά κουρασμένη ούτε περισσότερο κουρασμένη απ’ όσο ήμουν συνήθως στο τέλος μιας ημέρας στη δουλειά. Όχι, η μόνη κούραση που είχα, ήταν αυτή του να υποχωρώ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα