Ι. Αλίγιεφ: Η αποικιοκρατία επηρεάζει αρνητικά τα δικαιώματα των γυναικών

Η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και η ενδυνάμωση τους στην κοινωνία και στην δημόσια διακυβέρνηση ήταν πάντα στο επίκεντρο στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ι. Αλίγιεφ.

Μιλώντας στη διάσκεψη του Κινήματος για την «Προώθηση των Δικαιωμάτων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών» (NAM), ο Ιλχάμ Αλίγιεφ, εξήρε την συνεισφορά και τον ενεργό ρόλο των γυναικών στη δημόσια ζωή.

«Σήμερα οι γυναίκες στο Αζερμπαϊτζάν συνεισφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην ευημερία και στην πρόοδο της χώρας μας μέσω των πολύπλευρων δραστηριοτήτων τους στους τομείς της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, των τεχνών, κ.α.

Οι γυναίκες αποτελούν το 63% του διδακτικού προσωπικού στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το 70% του ιατρικού προσωπικού στην υγεία, 40% στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ο αριθμός των γυναικών επιχειρηματιών αυξάνεται, χάρη στα μέτρα προγραμμάτων αυτοαπασχόλησης, που υποστηρίζονται από το κράτος».

Απευθυνόμενος στη διάσκεψη με θέμα «Απο-αποικιοποίηση: Ενδυνάμωση των γυναικών και Ανάπτυξη» ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε τον αρνητικό αντίκτυπο και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζουν στα δικαιώματα των γυναικών, η αποικιοκρατική πολιτική ορισμένων χωρών, τονίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι εναντίον της αποικιοποίησης: «Έχουμε εκθέσει παγκοσμίως την νεοαποικιακή πολιτική ορισμένων χωρών, ιδίως της Γαλλίας, ζητώντας να σταματήσει αυτή η επαίσχυντη πολιτική.

Η αποκιοκρατία είχε αρνητικό αντίκτυπο και στα δικαιώματα των γυναικών», καταλήγοντας ως εξής: «Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και η ενδυνάμωση τους βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Κινήματος Νon-Aligned Movement».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα