

Η Αλγερία δήλωσε ότι θα σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις της για το φυσικό αέριο με την Ισπανία, λίγες ημέρες αφότου το πάγωμα μιας συνθήκης δύο δεκαετιών δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό του ευρωπαϊκού έθνους.
Η βορειοαφρικανική χώρα κάλεσε επίσης τις ισπανικές εταιρείες να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Αλγερία δήλωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλει το σύμφωνο ελευθερίας και συνεργασίας με την Ισπανία λόγω της στάσης της ευρωπαϊκής χώρας σχετικά με τη Δυτική Σαχάρα, μια πρώην ισπανική αποικία στην Αφρική, επί της οποίας το Μαρόκο διεκδικεί κυριαρχία. Οι αλγερινές τράπεζες διατάχθηκαν στη συνέχεια να σταματήσουν τις πληρωμές μεταξύ της Αλγερίας και της Ισπανίας.
Τα βήματα αυτά κλιμάκωσαν μια διπλωματική κρίση που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, όταν η Μαδρίτη ανέτρεψε τη μακροχρόνια πολιτική ουδετερότητας που ακολουθούσε και υποστήριξε το σχέδιο του Μαρόκου για περιορισμένη αυτονομία της Δυτικής Σαχάρας, η οποία βρίσκεται ως επί το πλείστον υπό τον έλεγχο του Ραμπάτ από τότε που η Ισπανία εγκατέλειψε τη δεκαετία του 1970.
Αυτό βοήθησε να τερματιστεί η διαμάχη Ισπανίας-Μαρόκου, αλλά με τη σειρά του εξόργισε την Αλγερία, η οποία υποστηρίζει ένα κίνημα που επιδιώκει την ανεξαρτησία της αμφισβητούμενης περιοχής.
Η Ισπανία εισάγει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από την Αλγερία και μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι ροές αυτές θα επηρεάζονταν.
Η ισπανική Naturgy Energy Group SA δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι “business as usual” με τον όμιλο Sonatrach, την κρατική εταιρεία ενέργειας της Αλγερίας.
Σχετικά Νέα
Πώς θα πρέπει να ξοδέψει τα χρήματά της η Νορβηγία; Να λύσει παγκόσμια προβλήματα, λέει πάνελ πολιτών
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας του 1,8 τρισεκ. δολαρίων –το μεγαλύτερο του κόσμου–.
Τσεχία: Εκλογές τον Οκτώβριο με φαβορί τον λαϊκιστή Μπάμπις – Σε υποχώρηση η κυβερνητική συμμαχία του Φιάλα
Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές θα προσέλθουν οι Τσέχοι στις 3 και 4.
ΠΟΥ: Επιπτώσεις διαρκείας από την πείνα σε «μία ολόκληρη γενιά» στη Γάζα
Τα ποσοστά υποσιτισμού αυξάνονται στη Γάζα και η πείνα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις.
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε υψηλό σχεδόν τετραετίας η ανεργία
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών έφτασε το ποσοστό της ανεργίας στη.