Η Άγκυρα ανοίγει λιμάνι για κυπριακά πλοία – Αντάλλαγμα η ευρωπαϊκή βίζα για Τούρκους

Έτοιμη για μια εντυπωσιακή κίνηση προς τη Λευκωσία εμφανίζεται η Άγκυρα, ευελπιστώντας να συμβάλει στην άρση των κυπριακών, αλλά και των ευρωπαϊκών ενστάσεων, αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία. Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα από τα λιμάνια της για τα περίπου 1.100 πλοία που φέρουν κυπριακή σημαία.

Η Τουρκία εμφανίζεται πρόθυμη να επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίων κυπριακής σημαίας σε ένα από τα λιμάνια της – μια σημαντική εξέλιξη, καθώς από το 1987 έχει απαγορεύσει όχι μόνο την πρόσβαση των πλοίων αυτών, αλλά και των κυπριακών αεροσκαφών στα αεροδρόμιά της και τον εναέριο χώρο της. Το ζήτημα των λιμανιών θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, αφού η Κύπρος διαθέτει τον ενδέκατο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, με τις απώλειες για τον ναυτιλιακό της κλάδο από το εμπάργκο του ’87 να είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση από την Άγκυρα. Ωστόσο, αποκάλυψε πως η πρόταση αυτή έχει τεθεί απευθείας στην τουρκική ηγεσία από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι σαφές πως πρόκειται για ένα εμπορικό λιμάνι που θα μπορεί να εξυπηρετεί αποτελεσματικά τον κυπριακό στόλο. Πιθανές επιλογές περιλαμβάνουν τα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Μερσίνης, καθώς και της Κίου στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Προύσα. Το λιμάνι της Αλεξανδρέττας επίσης βρίσκεται στο τραπέζι.

Τι θα μπορούσε να δώσει η Κύπρος
Ως αντάλλαγμα, η Λευκωσία ενδέχεται να συναινέσει σε μια περιορισμένη παραχώρηση σε ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Τουρκία: τις θεωρήσεις εισόδου στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η διευκόλυνση της βίζας για Τούρκους επιχειρηματίες και μόνο για αυτούς, όπως ξεκαθαρίζει η ίδια πηγή.

Όσον αφορά τη στάση της Ε.Ε., η πηγή τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με τις Βρυξέλλες. «Η Κύπρος μπορεί να χειριστεί μόνο το μέρος που της αναλογεί, όχι να αποφασίσει για ένα κατεξοχήν συλλογικό ευρωπαϊκό ζήτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα