HSBC: Οι δύο χώρες που «νίκησαν» τον κορωνοϊό και απολαμβάνουν τα οφέλη

Ποιες χώρες θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τον Covid υπό έλεγχο και το 2021 καθιστώντας εφικτό τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού ήδη από το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους

Τι και αν κατά τη διάρκεια του 2020 δεν υπήρχε ακόμη ούτε εμβόλιο, ούτε και συγκεκριμένη θεραπεία για τον κορωνοϊό; Αυτό δεν φαίνεται να σταμάτησε τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ οι οποίες βρήκαν τη λύση.

Κατάφεραν να ελέγξουν την πανδημία ήδη από το 2020. Μάλιστα όπως όλα δείχνουν οι χώρες αυτές πρόκειται να διατηρήσουν την επιτυχημένη πορεία και τη νέα χρονιά.

Αυτές ακριβώς τις δύο χώρες φαίνεται να κατονόμασε ο Τζόζεφ Ινκαλκάτρα της HSBC Global Research, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τον Covid υπό έλεγχο και να διανείμουν ομαλά και αποτελεσματικά επαρκή αριθμό εμβολίων προκειμένου να καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Σιγκαπούρη

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Σιεν Λουνγκ, δήλωσε ότι έως το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι πολίτες. Η χώρα ήταν η πρώτη στην Ασία που έλαβε αποστολή εμβολίων Pfizer-BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

Η Σιγκαπούρη «έθεσε υπό έλεγχο την πανδημία, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων. Σε μια εποχή που οι περισσότερες χώρες του κόσμου επιβάλλουν εκ νέου lockdown και σειρά αυστηρών περιοριστικών μέτρων, η Σιγκαπούρη κάνει ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ASEAN στο CNBC.

Η χώρα εισήλθε στην τρίτη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα. Από τώρα και στο εξής αυξάνει το επιτρεπόμενο όριο ατόμων σε συγκεντρώσεις από 5 σε 8 άτομα. Ακόμη, τα τουριστικά αξιοθέατα μπορούν να αυξήσουν τη λειτουργική τους ικανότητα από 50% σε 65% μόλις λάβουν έγκριση από τις αρχές.

«Χάρη σε έναν σχετικά μικρό πληθυσμό, οι προοπτικές για τη Σιγκαπούρη είναι εξαιρετικές για το 2021» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Βιετνάμ

Ο Ινκαλκάτρα επαίνεσε το Βιετνάμ για τη γρήγορη αντίδραση του στην πανδημία και υποστήριξε πως ο σωστός χειρισμός της κυβέρνησης επέτρεψε στη χώρα να διατηρήσει τη φήμη της ως «πολύ καλός προορισμός» για άμεσες ξένες επενδύσεις. Η χώρα έχει θεωρηθεί ως ένας εναλλακτικός κόμβος παραγωγής για εταιρείες που θέλουν να αποχωρήσουν από την Κίνα.

Όσον αφορά ωστόσο, στις υπόλοιπες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο αισιόδοξα. Δεδομένης της υλικοτεχνικής δυσκολίας σε αγροτικές περιοχές της περιοχής:

«Είναι σχεδόν απίθανο να μπορέσει να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού μέσα στο 2021»

Επιπλέον, ειδικοί της HSBC υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη αισιόδοξα στοιχεία που να δείχνουν ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας οδεύουν σταδιακά στην ανάκαμψη κυρίως διότι οι συνέπειες του κορωνοϊού ήταν ολέθριες.

Η HSBC υποστηρίζει πως η αφοσίωση στην κατανάλωση και στις επενδύσεις μπορούν γρήγορα να φέρουν την πολυπόθητη ανάκαμψη στην περιοχή. Μέχρι τώρα, οι χώρες είχαν ακολουθήσει «πολύ φιλόδοξα προγράμματα υποδομής» για να αναβαθμίσουν την περιοχή κάνοντάς την μια «αξιόπιστη παραγωγική βάση». Ωστόσο, σε όλα αυτά σχέδια φρένο έβαλε η επέλαση του κορωνοϊού.

«Μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός … δεν πρόκειται να δούμε αυτήν την επενδυτική μηχανή να ανακτά την ορμή της. Νομίζω ότι ο ιός είναι το μεγαλύτερο αγκάθι για την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ασία». δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τζόζεφ Ινκαλκάτρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα