HSBC: Απίθανες οι πρόωρες εκλογές

Υψηλό κίνδυνο να καθυστερήσει σημαντικό το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βλέπει η HSBC, η οποία όμως θεωρεί απίθανο το σενάριο να υπάρξουν πρόωρες εκλογές.
Στη σημερινή 7σέλιδη ανάλυσή της για την Ελλάδα, υπό τον τίτλο “Greek bailout negotiations – Have we seen this movie before?” (Διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα – Έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC επισημαίνει ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες παροχών του Έλληνα πρωθυπουργού, παραβιάζουν δε παραβιάζουν τη συμφωνία, λειτούργησαν αρνητικά για την εμπιστοσύνη μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.
Θα χρειαστεί πολύς κόπος προκειμένου να αποκασταθεί η εμπιστοσύνη αυτή.
Ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει πολλά πράγματα, κυρίως στο μέτωπο των μέτρων για το 2018, για να καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που τα περιθώρια, λόγω της εκλογικής ατζέντας στην Ευρώπη, είναι πολύ μικρά.
Τα πνεύματα εντάθηκαν, λόγω των εξαγγελιών, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έγκριση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων δεν αποκλείεται να οδηγήσει και πάλι στο πάγωμα των διαπραγματεύσεων, αναφέρει η HSBC.

Όπως και στο παρελθόν, τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων καθορίζονται από τις λήξεις των ομολόγων.
Και η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις πρώτες λήξεις του 2017 τον προσεχή Ιούλιο, όταν και θα πρέπει να καταβάλει 7 δισ. ευρώ σε ομόλογα και επιτόκια.

Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση μεταθέτουν διαρκώς την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Εάν λοιπόν η δεύτερη αξιολόγηση διαρκέσει πολύ και η τρίτη ξεκινήσει αμέσως μετά, τότε τα ελληνικά ομολόγα δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο QE.
Επίσης, οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν και τις συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και προφανώς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως αναφέρει η HSBC, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι υψίστης σημασίας για χώρες όπως η Γερμανία και Ολλανδία.
Όμως το Ταμείο ζητά να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που τίθενται στην ελληνική κθβέρνηση και να δοθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.
Σύμφωνα με την HSBC η στάση του ΔΝΤ φαίνεται δογματική, καθώς θεωρεί ότι με δεδομένο το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να λάβει εκ των προτέρων μέτρα.

Οι δύο βασικές προτεραιότητες για το ΔΝΤ είναι η πρόληψη των συστημικών κινδύνων και η πληρωμή των χρημάτων που έχει δώσει στην Ελλάδα.
Και σύμφωνα με την HSBC ο κίνδυνος διάχυσης από την Ελλάδα είναι χαμηλός, ενώ η χώρα δεν έχει πλέον μεγάλα ελλείμματα.
Επιπλέον τα ανοίγματα των διεθνών τραπεζών προς την Ελλάδα είναι πολύ μικρά (λιγότερα από 50 δισ. ευρώ σύμφωνα με την BIS), και ο κίνδυνος η Ελλάδα να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε διάλυση είναι χαμηλός, τουλάχιστον για τώρα.
Επίσης, δεδομένου του ότι η ευρωζώνη θα κατέχει το 80% του χρέους της Ελλάδας μέχρι το τέλος του ελληνικού προγράμματος στα μέσα του 2018, η HSBC βλέπει μικρό κίνδυνο το ΔΝΤ να μην λάβει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει.
Συνολικά, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για το ΔΝΤ να μην εμπλακεί, καταλήγει η HSBC.

Πηγή:bankingnews.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα