

«Εγκλωβισμένοι στην παγίδα του χρέους» είναι ο τίτλος σε ανάλυση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, η οποία, επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας με έδρα την Κολωνία (IW), προβλέπει ότι στα επόμενα 20 χρόνια το δημόσιο χρέος των χωρών της Νότιας Ευρώπης θα επανέλθει σε ανησυχητικά επίπεδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις «χώρες της Νότιας Ευρώπης» η έρευνα συμπεριλαμβάνει και τη Γαλλία. Ακόμη πιο αξιοσημείωτο: οι γερμανοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι μόνο η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να ξεφύγουν από την μέγγενη του χρέους!
Πώς εξηγείται αυτή η πρόβλεψη; Σύμφωνα με την Handelsblatt η έρευνα βασίζεται σε τρεις παραμέτρους-σενάρια: «Το πρώτο αντανακλά προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τα δημοσιονομικά στοιχεία και τους δείκτες ανάπτυξης για το έτος 2026 και τις επεκτείνει ως το 2041. Το δεύτερο σενάριο θεωρεί δεδομένο ότι οι χώρες αυτές επανέρχονται στην πολιτική που ασκούσαν πριν την πανδημία, στην περίοδο 2016-2019, για την οικονομική ανάπτυξη και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η τρίτη υπόθεση εργασίας, σε ένα worst-case scenario, προβάλλει στην περίοδο 2027-2041 την εξέλιξη οικονομικών μεγεθών όπως είχαν καταγραφεί στα χρόνια της ευρω-κρίσης, από το 2012 μέχρι το 2019. Τα (οικονομετρικά) μοντέλα συνυπολογίζουν τις δημογραφικές εξελίξεις και την αναμενόμενη διακύμανση επιτοκίων».
Με βάση όλα τα προηγούμενα, το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας καταλήγει στην εξής πρόβλεψη, σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt: «Η Πορτογαλία, με βάση τη μελέτη, θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ, από το σημερινό 131% στο 74% μέχρι το 2041. Η Ελλάδα, που είναι σήμερα με ποσοστό 207% η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, θα μπορούσε να περιορίσει το χρέος της στο 139% του ΑΕΠ μέχρι το 2041. Και οι δύο χώρες επωφελούνται από ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης κι ένα καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, που οδηγεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον, αποτελεί σχετικά ευνοϊκή αφετηρία για την Ελλάδα σημερινή η δομή του δημοσίου χρέους, το οποίο, σε ποσοστό 75%, βρίσκεται στα χέρια πιστωτών του δημοσίου τομέα, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Τα επιτόκια των δανείων είναι χαμηλά και η περίοδος αποπληρωμής εκτείνεται ως το 2070».
Πηγή DW
Σχετικά Νέα
Ουκρανία: Ένας νεκρός και καταστροφές σε σπίτια από ρωσικά πλήγματα στην πόλη Ντνίπρο
Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν χθες Τρίτη την πόλη Ντνίπρο της νοτιοανατολικής Ουκρανίας με.
Τουλάχιστον 20 τραυματίες σε ρωσικά πλήγματα στο Χάρκοβο
Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το βράδυ της Τρίτης, 29 Απριλίου, μια πολυκατοικία, μια.
Βαρκελώνη: Διακόσια drones σχημάτισαν τη μορφή του Πάπα Φραγκίσκου στον ουρανό
Διακόσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό της Βαρκελώνης και δημιούργησαν μια.
Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον Μαρκ Κάρνεϊ για τη νίκη του στις εκλογές στον Καναδά
Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν τον πρωθυπουργό του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ για τη νίκη των Φιλελευθέρων.