Handelsblatt: Οι Έλληνες ανακτούν την αισιοδοξία τους με την εκλογή του Κ.Μητσοτάκη

Ανταπόκριση του Gerd Höhler στην Handelsblatt, με τίτλο «Μελέτη: Οι Έλληνες ανακτούν το θάρρος τους μετά την κρίση» και υπότιτλο «Η διάθεση στην Ελλάδα άλλαξε, όπως δείχνουν επίκαιρες έρευνες. Υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία στην αλλοτινή χώρα της κρίσης», αναφέρει:

Στις αρχές του χρόνου ακόμα η διάθεση στην Ελλάδα ήταν στο μηδέν. Επτά στους δέκα θεωρούσαν ότι η χώρα «βρίσκεται σε λάθος δρόμο», σύμφωνα με μια δημοσκόπηση στα τέλη Ιανουαρίου. Σχεδόν τα 2/3 αξιολογούσαν την οικονομική κατάσταση ως «κακή» και μόνος ένας στους πέντε τολμούσε να ελπίζει σε βελτίωση.

Στο μεταξύ όμως, η διάθεση άλλαξε και στην αλλοτινή χώρα της κρίσης υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία. Αυτό δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Kapa Research. Δύο στους τρεις Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα τους αφήνει πίσω της ή έχει ήδη ξεπεράσει την κρίση. Έξι στους δέκα ερωτηθέντες περιμένουν ότι η χώρα τους θα πετύχει στα επόμενα πέντε χρόνια ποσοστά ανάπτυξης άνω του μέσου όρου.

Η δημοσκόπηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη νέα κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που με το συντηρητικό κόμμα του της ΝΔ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου. 48% των ερωτηθέντων θεωρούν τον Μητσοτάκη καταλληλότερο πρωθυπουργό, ενώ μόνο 34% τον προκάτοχό του, αριστερό σοσιαλιστή Αλέξη Τσίπρα. Σχεδόν ένας στους δύο επίσης είναι της άποψης ότι οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί με την κυβερνητική αλλαγή…

Η κρίση χρέους και η επιβολή λιτότητας των πιστωτών επέφεραν στην Ελλάδα την πιο μακροχρόνια και βαθιά κρίση που έζησε ποτέ ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης. Επί οκτώ χρόνια η οικονομία συρρικνωνόταν σχεδόν ασταμάτητα. Η Ελλάδα έχασε περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ της, τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά μέσον όρο κατά το 1/3, οι ιδιωτικές περιουσίες μειώθηκαν κατά μέσον όρο 40%.

Πολλοί Έλληνες κατέστησαν υπεύθυνα γι’ αυτό τα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές. Το 2014 ακόμα, το 47% των ερωτηθέντων θεωρούσε τα προγράμματα λιτότητας ως την κύρια αιτία της ύφεσης. Στο μεταξύ, πολλοί τα αξιολογούν διαφορετικά. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση μόνο το 34% βλέπει έτσι τα πράγματα…

Τα δύο τελευταία χρόνια, που η χώρα έχει σταδιακά αφήσει πίσω της την κρίση, έχει αλλάξει σημαντικά και η εικόνα για σημαντικούς θεσμούς. Το 2017 μόνο το 17% δήλωνε ότι ‘εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά» την κυβέρνηση ως θεσμό. Στην παρούσα δημοσκόπηση το 41%…

Δεν είναι μόνο η δημοσκόπηση της Kapa Research που δείχνει αλλαγή της διάθεσης. Σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Nielsen, η καταναλωτική πίστη στην Ελλάδα αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο και έφτασε τις 84 μονάδες έναντι 74 το προηγούμενο τρίμηνο.

Πλησιάζει έτσι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 88 μονάδων. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Αύγουστο και έφτασε τις 108,4 μονάδες, περισσότερες δηλαδή από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (103,1). Πρόκειται δε για τη μεγαλύτερη τιμή από το έτος 2007 προ κρίσης…

Αν και δύο στους τρεις Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει αφήσει πίσω της τη ζώνη κινδύνου, 55% των ερωτηθέντων πιστεύουν συγχρόνως ότι οι αιτίες της κρίσης δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν. 6 στους 10 ζητούν από την κυβέρνηση μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, 57% ζητούν κατάργηση της γραφειοκρατίας, 48% δεν είναι ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις της δικαιοσύνης και ένας στους τρεις θεωρεί ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι Έλληνες θεωρούν ως τους μεγαλύτερους εξωτερικούς κινδύνους για την οικονομία της χώρας τους την αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση, την παγκόσμια κάμψη της πραγματικής οικονομίας και την απρόβλεπτη πολιτική ηγετών όπως ο Τραμπ, ο Πούτιν και ο Ερντογάν…

Οι Έλληνες ανησυχούν και για το ατομικό μέλλον τους…Μόνο το 27% προσδοκά να έχει βελτιωθεί σε πέντε χρόνια η οικονομική του κατάσταση. Ο σκεπτικισμός τους δεν είναι αδικαιολόγητος…Με τα σημερινά ποσοστά ανάπτυξης της τάξης του 2% περίπου, το ΑΕΠ θα φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης μόλις το 2030.

Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις παραμένει μεγάλη, όπως δείχνει η θέση της Ελλάδας στην κλίμακα του «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Φέτος η Ελλάδα έπεσε από την 72η στην 79η θέση της κατάταξης μεταξύ 190 χωρών που αξιολογήθηκαν. Και στην ανταγωνιστικότητα υπάρχουν προβλήματα, όπως δείχνει η κατάταξη του Παγκόσμιου Οικον. Φόρουμ (WEF). Μεταξύ 141 χωρών η Ελλάδα κατέχει την 59η θέση. Μεγαλύτερες αδυναμίες σύμφωνα με αυτήν την έκθεση είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η μη ευέλικτη αγορά εργασίας και οι αδύναμοι θεσμοί.

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, περισσότεροι από 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα τους θα τα καταφέρει και «θα ξανασταθεί στα πόδια της». Πριν από πέντε χρόνια μόνο ένας στους δύο ήλπιζε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα