Handelsblatt: Η Ιαπωνία ξεκινά ένα νέο πείραμα νομισματικής πολιτικής

Αρνητικά επιτόκια, ρεκόρ χρέους, ρεκόρ προϋπολογισμού: ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) δεν είναι για να τον ζηλεύει κανείς, σχολιάζει η Handelsblatt. Ο Καζούο Ουέντα ανέλαβε τα καθήκοντά του αυτό το Σάββατο και η πρόκληση δύσκολα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

Η Ιαπωνία είναι η τελευταία βιομηχανική χώρα που εξακολουθεί να ακολουθεί πολιτική αρνητικών επιτοκίων. Ο Ουέντα πρέπει να την τερματίσει, διότι η τρέχουσα πολιτική λειτουργεί όλο και λιγότερο. Ταυτόχρονα, πρέπει να προσέξει να μην αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια. Διαφορετικά, με εθνικό χρέος περίπου 250% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η Ιαπωνία απειλείται με κρίση χρέους που θα μπορούσε να συγκλονίσει τον κόσμο.

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τώρα, η νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας ήταν πλήρως προσανατολισμένη στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού. Ο προηγούμενος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, ο Χαρούχικο Κουρόντα, αγόρασε μαζικά κρατικά ομόλογα. Περισσότερα από τα μισά ιαπωνικά κρατικά ομόλογα (JGB) βρίσκονται τώρα στα χέρια της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Επιπλέον, είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος των εισηγμένων εταιρειών της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, η Ιαπωνία δεν βιώνει πλέον αποπληθωρισμό, αλλά ελαφρύ πληθωρισμό. Το γεν αποδυναμώνεται και οι τιμές των εισαγωγών αυξάνονται. Ταυτόχρονα, υπάρχει ο κίνδυνος οι επενδυτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα ιαπωνικά ομόλογα. Το σύστημα φτάνει στα όριά του.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα χρειάστηκε να αγοράσει ιαπωνέζικα κρατικά ομόλογα για περίπου 420 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διατηρήσει το επιτόκιο των δεκαετών ιαπωνέζινων κρατικών ομολόγων κάτω από το 0,5%. Αυτό είναι το ανώτατο όριο που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας για αυτή την κατηγορία ομολόγων στο πλαίσιο της μοναδικής της αντίληψης για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, προκειμένου να καταστήσει τα δάνεια ακόμη φθηνότερα. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας είναι η μόνη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που καθορίζει το βασικό επιτόκιο όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα αλλά και για τα δεκαετή ομόλογα.

Διαφορετικές προοπτικές για την κατάσταση

Ο νέος και ο παλιός επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας βλέπουν την κατάσταση από πολύ διαφορετικές οπτικές γωνίες. “Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε το τρέχον πρόγραμμα χαλάρωσης”, δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Κουρόντα στον διάδοχό του Ουέντα.

Ο Ουέντα, ωστόσο, φαίνεται να έχει άλλα σχέδια. “Κάθε πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές πτυχές”, δήλωσε σε ακρόαση ενώπιον του κοινοβουλίου. “Πρέπει να τις αξιολογήσουμε αντικειμενικά και να επιλέξουμε την πιο κατάλληλη πολιτική”.

Η κεντρική τράπεζα υπό τον Ουέντα, καθώς και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπό τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, πρέπει λοιπόν τώρα να αποδείξουν ότι μπορούν να επιλέξουν τη σωστή πολιτική για να αποφύγουν μια κρίση.

Το δημόσιο χρέος ύψους περίπου 250% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κρέμεται απειλητικά πάνω από τη χώρα. Ο Τόρου Σασάκι, επικεφαλής της έρευνας για την Ιαπωνία στη μεγάλη αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase, προειδοποιεί: “Η κλίμακα του κινδύνου αυξάνεται, αλλά δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό”.

Η τραπεζική κρίση θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις

Ήδη οι πρόσφατες πτωχεύσεις σχετικά μικρών τραπεζών στις ΗΠΑ και η κρίση στην ελβετική Credit Suisse προκάλεσαν πανικόβλητες αντιδράσεις στις αγορές. Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ένας από τους μεγαλύτερους οφειλέτες και επίσης ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές. Μια ύφεση, μια τραπεζική κρίση ή ακόμη και μια κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών θα είχε τεράστιες παγκόσμιες επιπτώσεις.

Μια κρίση στο ιαπωνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να αναγκάσει τις ιαπωνικές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να αποσύρουν κεφάλαια από το εξωτερικό, εξηγεί ο Μάρτιν Σουλτς, οικονομολόγος της ιαπωνικής εταιρείας τεχνολογίας Fujitsu. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως, να συμπιέσει τις τιμές των μετοχών, να προκαλέσει περαιτέρω κρίσεις χρέους σε άλλες χώρες και ενδεχομένως να ωθήσει τον κόσμο σε ύφεση.

Οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Ερευνών της Mitsubishi κάνουν μάλιστα μια σύγκριση με την κρίση χρέους στην Ευρώπη το 2010, όταν οι Ευρωπαίοι πολέμησαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με πακέτα τόνωσης, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη φερεγγυότητα πολλών χωρών. Τα επιτόκια αυξήθηκαν, αναγκάζοντας τα προγράμματα λιτότητας στην κρίση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό και στην Ιαπωνία: “Τα οικονομικά της Ιαπωνίας είναι ευάλωτα στην άνοδο των επιτοκίων”.

Ο φόβος μιας οικονομικής κατάρρευσης στην Ιαπωνία δεν είναι καινούργιος. Εξάλλου, η χώρα είναι εδώ και καιρό το πιο υπερχρεωμένο βιομηχανικό έθνος. Επί δεκαετίες, τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας χρηματοδοτούνταν με πίστωση. Αυτό δεν ανακουφίζει τις σημερινές ανησυχίες.

Στην τελευταία έρευνα επιχειρηματικού κλίματος του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Εξωτερικού στην Ιαπωνία, το ποσοστό των εταιρειών που ανέφεραν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα ως επιχειρηματικό κίνδυνο αυξήθηκε στο 72%. Πριν από δύο χρόνια, το ποσοστό αυτό ήταν ακόμη στο 40 τοις εκατό.

Τι συνηγορεί υπέρ και κατά μιας στροφής των επιτοκίων

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει τώρα ο Ουέντα που θα αφήσει τα επιτόκια να αυξηθούν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες πολιτικής χαμηλών επιτοκίων. Το 1999 η κεντρική τράπεζα τα μείωσε στο μηδέν τοις εκατό, το 2016 ακόμη και στο μείον 0,1% και εισήγαγε τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων.

Η πίεση για μια ριζική αλλαγή των επιτοκίων είναι μικρότερη από ό,τι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από το 3,3% της Ιαπωνίας. Αλλά η ΕΚΤ και η Fed έχουν αυξήσει μαζικά τα επιτόκια, ενώ στην Ιαπωνία δεν έχει συμβεί τίποτα μέχρι στιγμής.

Ήδη σε άλλες χώρες, η αύξηση των επιτοκίων είναι επικίνδυνη. Η αύξηση των επιτοκίων καθιστά τα δάνεια πιο ακριβά για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Πολλές τράπεζες υποφέρουν επίσης, επειδή η αξία των ομολόγων πέφτει και επομένως υφίστανται ζημίες. Με κάθε αύξηση του χρέους, η εξυπηρέτησή του γίνεται πιο ακριβή.

Η Ιαπωνία θα μπορούσε επίσης να ελπίζει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από μόνος του. Το επόμενο έτος θα μπορούσε ήδη να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του πληθωρισμού του 2%, αναμένουν οι οικονομολόγοι της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η εγχώρια ζήτηση λείπει μέχρι στιγμής ως κινητήριος μοχλός των τιμών. Μετά από 30 χρόνια στασιμότητας των πραγματικών μισθών, οι Ιάπωνες δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν. Επιπλέον, οι εταιρείες εκτρέπουν εδώ και χρόνια τα υψηλά κέρδη τους σε ταμειακά αποθέματα αντί να τα επενδύουν.

Μεγάλη εμπιστοσύνη στον νέο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας

Ο Ρόμπερτ Φέλντμαν, οικονομολόγος της Morgan Stanley MUFG Securities, πιστεύει ότι ο Ουέντα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βρει την ισορροπία. Ο Αμερικανός γνωρίζει τον 71χρονο από τότε που σπούδασαν μαζί στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. “Όσον αφορά τον χαρακτήρα του, είναι ίσως το καλύτερο πρόσωπο για τη δουλειά”, λέει ο Φέλντμαν.

Η αγορά υποδέχεται τον Ουέντα με ένα άλμα πίστης. Στα τέλη Μαρτίου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “Α” για το χρέος της Ιαπωνίας με σταθερές προοπτικές. Συγκριτικά, η Γερμανία και η Ελβετία εξακολουθούν να έχουν την κορυφαία αξιολόγηση τριπλού Α, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να έχει “ΑΑ”.

Η αδυναμία του Ουέντα θα μπορούσε να είναι ότι, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, δεν προέρχεται ούτε από το υπουργείο Οικονομικών ούτε από την κεντρική τράπεζα και συνεπώς δεν έχει μεγάλη εσωτερική δύναμη. Αλλά ο Ουέντα δεν είναι μόνο ένας από τους κορυφαίους θεωρητικούς της νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας. Στην αλλαγή της χιλιετίας ήταν επίσης μέλος της επιτροπής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας και θεωρείται άνθρωπος με αρχές. Τότε ψήφισε κατά της αύξησης των επιτοκίων, η οποία έπρεπε να διορθωθεί λίγο αργότερα.

Τώρα το ερώτημα είναι πότε και πώς θα δρομολογήσει τη στροφή των επιτοκίων. Ορισμένοι επενδυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει ακόμη και το βασικό επιτόκιο. Πολλοί ειδικοί στην Ιαπωνία, από την άλλη πλευρά, αναμένουν ότι ο Ουέντα θα τροποποιήσει ή θα καταργήσει εντελώς τον έλεγχο των επιτοκίων στα δεκαετή κρατικά ομόλογα Ιαπωνίας. Ο αναλυτής της JP Morgan Σασάκι αναμένει ότι αυτό θα συμβεί λίγο μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα στα μέσα Μαΐου.

Πιστεύει ότι ένα άλμα στο 1% είναι πιθανό και διαχειρίσιμο. Ο Φέλντμαν ποντάρει μάλλον στο τρίτο τρίμηνο. “Η αξιολόγηση της νομισματικής πολιτικής θα διαρκέσει μερικούς μήνες”, λέει. Επιπλέον, η νέα ηγεσία πρέπει πρώτα να βρει τα πατήματά της.

Ανίσχυρη η Τράπεζα της Ιαπωνίας απέναντι στο νέο χρέος

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Ουέντα, ωστόσο, είναι το μόλις και μετά βίας συγκρατημένο όργιο δαπανών της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να μειωθεί φέτος, αλλά μόνο από το 6 στο 5% του ΑΕΠ.

Ο πρωθυπουργός Κισίντα θεωρείται δημοσιονομικά συντηρητικός στην Ιαπωνία και υπέρμαχος της αύξησης των φόρων. Αλλά η ισχυρή δεξιά πτέρυγα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματός του αντιτίθεται στις αυξήσεις φόρων και βασίζεται στην κεντρική τράπεζα της χώρας για να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση του χρέους.

Οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται ραγδαία, επειδή ο πληθυσμός γερνάει και πρέπει να φροντίζονται όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι. Επιπλέον, ο Κισίντα θέλει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να ενισχύσει το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στην Ιαπωνία μέσω μαζικών επιδοτήσεων για οικογένειες με παιδιά. Δεν έχει ακόμη παρουσιάσει χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό.

Επισήμως, η ιαπωνική κυβέρνηση εξακολουθεί να υπόσχεται πρωτογενές πλεόνασμα το 2025, δηλαδή περισσότερα έσοδα από τις δαπάνες, εφόσον δεν λαμβάνεται υπόψη η εξυπηρέτηση του χρέους. Αλλά οι αξιολογητές χρέους της Fitch κρίνουν: “Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παρουσιάσει πολιτικές που θα μπορούσαν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο”.

Αν αυτό δεν αλλάξει, θα είναι δύσκολο για τον Ουέντα να ξορκίσει τις ανησυχίες για μια κρίση χρέους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα