Handelsblatt: Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου δήλωση για το χρέος

Πληροφορίες για συνάντηση του λεγόμενου Washington Group την Παρασκευή, στην οποία θα συζητηθούν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μεταδίδει και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Σε αυτήν θα συμμετάσχουν Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός, Ολαφ Σόλτς, εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα επί τάπητος θα τεθούν διάφορες προτάσεις, για τις οποίες ήδη έγινε μία πρώτη συζήτηση την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να προβούν σε δήλωση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια στις 27 Απριλίου. Εάν αυτή βρει σύμφωνο το ΔΝΤ, τότε το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποφασίσει ήδη στα τέλη Απριλίου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 1,6 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζουν οι πηγές της εφημερίδας.

Η Handelsblatt υπενθυμίζει πως στο τέλος του 2017  η ΕΚΤ και διάφορες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες είχαν ακόμα ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 9,5 δισ. ευρώ. Αυτά θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει πρόωρα η Ελλάδα με τη βοήθεια του ESM. Έως σήμερα, έχουν καταβληθεί περίπου 46 δισεκατομμύρια ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τςη γερμανικής εφημερίδας, η τελευταία δόση πρέπει να ανέρχεται σε περίπου ένδεκα δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα απομείνουν χρήματα για την επαναγορά χρέους. Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν η ιδέα θα βρει σύμφωνη την ΕΚΤ.

Σύνδεση χρέους- ανάπτυξης 

Μία άλλη πρόταση προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή των κερδών από τους τόκους στην Αθήνα, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι εταίροι φέρεται να εργάζονται και για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη. Εάν οι οικονομικές επιδόσεις είναι κατώτερες των προσδοκιών η Αθήνα θα καταβάλει λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της ή θα μπορούσε να αναστείλει την καταβολή εντελώς. Επιπλέον, οι επιβαρύνσεις από τόκους θα πρέπει να υπόκεινται σε ένα ανώτατο όριο.

Στο μηχανισμό αυτό αναφέρεται και ο οίκος Fitch σε έκθεσή του  στην οποία κάνει λόγο για υβριδική έξοδο από το πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα