H «ώρα της Αναγέννησης» για το Πατρινό Καρναβάλι – Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις

Σήμερα στις 21:00 στην πλατεία Γεωργίου πραγματοποιείται η τελετή εναρξης του φετινού, πρώτου μετά την πανδημία, Πατρινού Καρναβαλιού, ενώ στις 12:00 το μεσημέρι θα παραδοθεί το καρναβαλικό λάβαρο στο Δημαρχείο.

Το πρωινό πρόγραμμα, έχει ως εξής:
11:00-12:00 Μουσική από το σύνολο Κρουστών «Κρούσις» του Δημοτικού Ωδείου του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων σε διδασκαλία του M. Mankovsky, στην οδό Ρήγα Φεραίου (έναντι Επιμελητηρίου Αχαΐας)

11:15 Μουσική διάρκειας 15΄ από το σύνολο των πνευστών του Δημοτικού Ωδείου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, από το μπαλκόνι του Δημαρχείου

11:00 Art Δρώμενο από τη Χορευτική ομάδα Rising Flames, εμπνευσμένο από το έργο «Φάντασμα της Οπερας» (face painting από τα Εκπαιδευτήρια Βέργη) στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»

10:45 Αφιξη 1ου Μουσικού Αρματος στην Πλατεία Γεωργίου Α΄.

11:15 Εκκίνηση πομπής με την πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Ηρα Κουρή, μέλη Κριτικής Επιτροπής Π.Κ. 2023, εργαζομένους ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, εθελοντές ΠΚ 2023 και καρναβαλιστές ακολουθώντας τη Μαιζώνος με κατεύθυνση το Δημαρχείο

11:00 Αφιξη 2ου Μουσικού Αρματος στην Πλατεία Τριών Συμμάχων

11:15 Εκκίνηση πομπής με τον αντιπρόεδρο ΔΣ ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Δημήτρη Δημησιάνο, μέλη διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ΠΚ 2023, εθελοντές και Καρναβαλιστές που θα ακολουθήσουν τη διαδρομή: Τριών Συμμάχων -Αγ. Νικολάου-Μαιζώνος -κάτω μέρος Πλατείας Γεωργίου, Μαιζώνος με κατεύθυνση το Δημαρχείο.

11:30 Συνάντηση των δύο πομπών στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου

Την πομπή θα καλωσορίσει στην πόρτα του Δημαρχείου ο δήμαρχος Πατρέων που, υπό τους αποκριάτικους παιανισμούς της Δημοτικής Μουσικής, θα παραλάβει το καρναβαλικό λάβαρο από την Ηρα Κουρή. Την εκδήλωση θα κορυφώσει και θα… γλυκάνει, το καθιερωμένο έθιμο του σοκολατοπόλεμου προσφέροντας τη δική του γλυκιά πινελιά.

Το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 θα παραμείνει αναρτημένο στο Δημαρχείο μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων (26 Φεβρουαρίου).

Τελετή έναρξης
Απόψε (ώρα 21:00) στην πλ. Γεωργίου, θα γίνει η Τελετή Εναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 από τον δήμαρχο Πατρέων. Κ. Πελετίδη.

Το πρώτο μέρος και βασικό δρώμενο της τελετής έναρξης αποτελεί ιδέα και υλοποίηση του διακεκριμένου χορογράφου Σπύρου Κουβαρά, ο οποίος προτάσσει την Αναγέννηση ως κεντρική ιδέα της φετινής Τελετής.

Μια Αναγέννηση της φύσης και του πολιτισμού, μια ενεργοποίηση της ελπίδας, της φαντασίας και των αισθήσεων.

Το δεύτερο μέρος της τελετής έναρξης περιλαμβάνει μια πολύχρωμη καρναβαλική γιορτή, που έχει ετοιμάσει ο Σωτήρης Ντούβας, στην οποία κυριαρχεί η μουσική. Τα μεθυστικά τραγούδια της Πατρινής Αποκριάς διασκευασμένα και με πολλές απρόσμενες μελωδικές συνέχειες.

Κινητήρια δύναμη το δημιουργικό ντουέτο του Σωτήρη Ντούβα (ρυθμός) και του Κωστή Χριστοδούλου (αρμονία) που ενορχηστρώνoυν τις παλαιότερες οικείες εκτελέσεις με σύγχρονο τρόπο. Μαζί με μια ομάδα εξαίρετων μουσικών, κάνει το προσωπικό του ταξίδι στο ρυθμό και στα πέρατα της Γης, ταξίδι δικό μας. Οι «Haze band» θα παρουσιάσουν μια λαϊκή γιορτή από την Πάτρα ως τη Λατινική Αμερική με παραδοσιακές διασκευές, pop, rock, swing, σάμπα κ.ά. Το live θα έχει και απρόσμενα χρώματα απ’ το εξωτερικό: Στην σκηνή θα είναι και ο Νιγηριανός καλλιτέχνης Αdedeji Adetayo κιθάρα/φωνή σε άφρο, λάτιν και ποπ, μουσικές διασκευές. Στο μπάσο θα είναι ο Κουβανός Yoel Soto όπου θα κάνει αναλάβει διάφορες ενορχηστρώσεις των κομματιών του καρναβαλιού σε αυθεντικές λάτιν εκδοχές με άρωμα Καραϊβικής θάλασσας.

Παρουσιαστές της τελετής έναρξης θα είναι ο Μάριος Ζαφειρόπουλος και η τελάλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023, Μαρία Αγουρίδη. Παράλληλα, στην τελετή έναρξης θα γίνει η ανακοίνωση του πρώτου γρίφου του 58ου Κρυμμένου Θησαυρού, που φέτος έχει τίτλο «Οσα φέρνει ο χρόνος».

Πρόγραμμα Κυριακής 22/1/2023
Από τις 11.00 έως τις 13.00, στη συμβολή των πεζόδρομων Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου θα πραγματοποιηθεί καρναβαλικό μουσικό πρόγραμμα με τον Νίκο Λέκκα.
Συμμετέχουν: Νίκος Λέκκας (μαέστρος), Χρήστος Αβραντινής (τρομπέτα), Σπύρος Κανταρέλης, Φώτης (σαξόφωνο), Νίκος Κάτσενος (μπάσο), Παναγιώτης Αθανασίου (τύμπανα), Αλεξάνδρα Βενέρη (τραγούδι).

Η διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκει στην Κριτική Επιτροπή του Πατρινού Καρναβαλιού 2023.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα