Site icon The Indicator

H επιχειρησιακή στήριξη των «πρόθυμων ευρωπαίων» στην Oυκρανία ενέχει κινδύνους

Η Βρετανία επιβεβαίωσε επίσημα, κατά τη διάσκεψη των «προθύμων ευρωπαϊκών χωρών», ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί «για όσο διάστημα διαρκεί ο πόλεμος». Η απόφαση αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων, χωρίς ωστόσο να ανατρέψει την επιχειρησιακή κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο.

Γράφει ο *αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας

Οι Κρίσιμες Παράμετροι της Στρατιωτικής Ενίσχυσης

1. Οπλικά Συστήματα και Επιχειρησιακοί Κίνδυνοι

Η αποστολή οπλικών συστημάτων από τις δυτικές χώρες στην Ουκρανία δημιουργεί σοβαρά ρίσκα. Τα όπλα αυτά είτε θα καταστρέφονται από τη ρωσική πλευρά μόλις εισέρχονται στη χώρα είτε θα φτάνουν στη Γραμμή Επαφής, ενισχύοντας τις ουκρανικές επιθέσεις με συστήματα όπως τα ATACMS και HIMARS. Αυτά έχουν ήδη αποδείξει την ικανότητά τους να πλήττουν τη ρωσική ενδοχώρα, προκαλώντας ανησυχία στη Μόσχα.

2. Το Δάνειο του Στάρμερ και οι Αντιαεροπορικοί Πύραυλοι

Η απόφαση της κυβέρνησης Στάρμερ να χορηγήσει νέο δάνειο 2,6 δισ. λιρών στην Ουκρανία για την προμήθεια 5.000 αντιαεροπορικών πυραύλων αποτελεί μια σημαντική δέσμευση. Ωστόσο, οι πυραυλικές εγγυήσεις ασφαλείας θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο μόνο μετά από μια πιθανή εκεχειρία και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα. Εν μέσω πολέμου, η Ρωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιτρέψει την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων κοντά στα σύνορά της.

3. Ρωσική Στρατιωτική Ενίσχυση και Αντίδραση

Η Μόσχα έχει ήδη ενισχύσει σημαντικά το στρατιωτικό της προσωπικό. Από το 2022, προσέθεσε 300.000 εφέδρους μέσω επιστράτευσης, ενώ το 2024 αύξησε το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού κατά 180.000, φτάνοντας συνολικά τα 2 εκατομμύρια ενεργούς στρατιώτες. Η κίνηση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της αμυντικής οργάνωσης στις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, διατηρώντας υψηλά επίπεδα στρατιωτικής ισχύος.

4. Η Δέσμευση του ΝΑΤΟ για F-16 και οι Αντιδράσεις

Χώρες του ΝΑΤΟ, όπως το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία, έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν στην Ουκρανία πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Αυτά βρίσκονται ήδη στη Ρουμανία, εν αναμονή της επιχειρησιακής τους ενσωμάτωσης με εκπαιδευμένους πιλότους. Εάν τα αεροσκάφη αυτά χρησιμοποιηθούν ενεργά στο ουκρανικό μέτωπο, αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις από τη Ρωσία, που έχει προειδοποιήσει για αντίποινα.

Πόσο Ρεαλιστική Είναι η Στρατιωτική Ενίσχυση;

Παρά τις υποσχέσεις για αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη, στην παρούσα φάση η μαζική ενίσχυση της Ουκρανίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Αυτό που θεωρείται πιο εφικτό είναι η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά μόνο μετά από μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία και εκεχειρία.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Στρατηγού Κιθ Κέλλογκ, συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, η πραγματική ενίσχυση του ουκρανικού στρατού μπορεί να υλοποιηθεί μόνο όταν οι πολεμικές επιχειρήσεις σταματήσουν. Ωστόσο, αυτή η προοπτική φαίνεται να απέχει σημαντικά, καθώς η σύγκρουση παραμένει σε πλήρη εξέλιξη.

*Ο Κωνσταντίνος Κούσαντας είναι αντιστράτηγος ε.α. Διετέλεσε βοηθός Επιτελάρχη στο ΝΆΤΟ, στο Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία ως Ταξίαρχος και κατέχει μεταπτυχιακά στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (ULB CERIS Brussels).

Exit mobile version