

ΗΕλλάδα προγραμματίζει να αποπληρώσει πλήρως τα εναπομείναντα δάνεια του πρώτου πακέτου διάσωσης μέχρι το 2031, δέκα χρόνια νωρίτερα από τη λήξη τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters από δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η αποπληρωμή θα γίνει σταδιακά, με ετήσιες δόσεις των 5 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται από το πρακτορείο Reuters, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά από την κρίση της περιόδου 2009-2018, η οποία την οδήγησε σχεδόν στο να βγει από τη ζώνη του ευρώ και προκάλεσε χρόνια κοινωνικής αναταραχής.
«Στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως, δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, τα υπόλοιπα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που λήγουν το 2041», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Όπως εξήγησε, το σχέδιο χρηματοδότησης περιλαμβάνει αξιοποίηση του αποθεματικού των 37 δισ. ευρώ, πλεονάσματα που υπερβαίνουν τις προβλέψεις, αλλά και νέες εκδόσεις ομολόγων.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο Reuters, επιβεβαίωσε την πρόθεση πρόωρης εξόφλησης, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ακριβές χρονοδιάγραμμα ή τα ποσά.
«Είμαστε βέβαιοι πως αυτή η στρατηγική θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποβάλει τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για έναν ρεαλιστικό και επιτεύξιμο στόχο».
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να δώσει ακριβές ποσοστό.
Οι δύο αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι το χρέος θα φτάσει το 135% του ΑΕΠ το 2027, επίπεδο χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, της οποίας το χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 138% το 2026.
Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει μειωθεί δραστικά και πλέον είναι χαμηλότερο ακόμη και από αυτό της Ιταλίας.
Η κρίση ξεκίνησε το 2009, όταν αποκαλύφθηκε το τεράστιο έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά, αποτέλεσμα δεκαετιών φοροδιαφυγής και διογκωμένου κράτους. Η Ελλάδα έλαβε τρία πακέτα διάσωσης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2015, συνολικού ύψους 280 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ εξοφλήθηκε πλήρως το 2022, ενώ έως το τέλος του 2024 η χώρα θα έχει αποπληρώσει 22 από τα 53 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου διάσωσης. Το υπόλοιπο αναμένεται να αποπληρωθεί έως το 2031.
Παρά τις δυσκολίες και τις πιέσεις από την ακρίβεια, η οικονομία κινείται σε θετικούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για φέτος – υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Την ώρα που μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε., όπως η Γερμανία και η Ιταλία, αυξάνουν το χρέος τους λόγω κυρίως εξοπλιστικών δαπανών, η Ελλάδα έχει μειώσει το δικό της κατά περισσότερες από 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, φτάνοντας στο 147% του ΑΕΠ.
Ο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι μέσα στο 2024 το δημόσιο χρέος θα μειωθεί, σε απόλυτο αριθμό, για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, στα 365,8 δισ. ευρώ.
Σχετικά Νέα
Γιορτινό τραπέζι: Τα απαραίτητα αγοράζει ο κόσμος από τη Βαρβάκειο και το Καπάνι – Μικρή πτώση στις τιμές σήμερα
Την τελευταία στιγμή περιμένουν πολλοί καταναλωτές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το αυριανό πασχαλινό.
Πασχαλινές διακοπές: Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κέρκυρα και Πήλιο στις πρώτες επιλογές των ταξιδιωτών – Ποιοι προορισμοί ξεχώρισαν
Ισχυρή τουριστική κίνηση καταγράφεται ήδη από το Πάσχα, με τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή σεζόν να.
Γιορτινό τραπέζι: Τα απαραίτητα αγοράζει ο κόσμος από τη Βαρβάκειο και το Καπάνι – Μικρή πτώση στις τιμές σήμερα
Την τελευταία στιγμή περιμένουν πολλοί καταναλωτές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το αυριανό.
Μεγάλη άνοδος στον αριθμό των διαθέσιμων Αirbnb στην Ελλάδα
Μικρή κάμψη κατέγραψε η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων τον Μάρτιο, σύμφωνα με την τελευταία.