Γυαλιά 3D το νέο όπλο στα χέρια των χειρουργών

Για πρώτη φορά καρδιοχειρουργοί στην Πολωνία χρησιμοποίησαν τρισδιάστατα γυαλιά για να περιηγηθούν μέσα στο στήθος ενός ασθενούς με στένωση καρδιακής βαλβίδας, σύμφωνα με τη δημοσίευση του European Heart Journal.

Παρόλο που τα μηχανήματα απεικόνισης που συνήθως χρησιμοποιούν οι χειρουργοί για να εξετάσουν εξ επαφής το σώμα συλλέγουν δεδομένα σε τρεις διαστάσεις, οι εικόνες τελικά εμφανίζονται σε δισδιάστατες οθόνες. Αυτό σημαίνει ότι οι χειρουργοί που κάνουν ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες δεν έχουν αντίληψη του βάθους και αναγκάζονται να «χτυπούν» στις εσωτερικές επιφάνειες του σώματος για να προσανατολιστούν.

Με τις δυνατότητες που δίνουν οι τρεις διαστάσεις, ο χειρουργός που χρησιμοποίησε τη νέα τεχνική ήταν σε θέση να προσανατολιστεί μέσα στο σώμα του ασθενούς χωρίς να χρειαστεί να κάνει περιττές κινήσεις στα τυφλά που ίσως να επηρεάσουν τη λειτουργία της καρδιάς, σημειώνουν οι συγγραφείς.

«Αναπτύξαμε τη μέθοδο της μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων (υπερηχογραφήματος) σε οθόνη μεικτής πραγματικότητας που προσαρμόζεται στα μάτια του χειρουργού σαν γυαλιά και του επιτρέπει τον άψογο έλεγχο και την ανταλλαγή δεδομένων με το αιμοδυναμικό εργαστήριο καρδιακού καθετηριασμού. Η μέθοδος δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης για τη διεύρυνση της μιτροειδούς βαλβίδας», σημειώνει η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Jaroslaw Kasprzak, καρδιολόγο στο Νοσοκομείο Bieganski και πρόεδρο στο Τμήμα Καρδιολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Λοτζ.

Η νέα τεχνολογία παίρνει την τρισδιάστατη εικόνα από το μηχάνημα υπερήχων και την αποστέλλει στα γυαλιά 3D, έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί να δει πραγματικά σε τρεις διαστάσεις 3D αντί να κοιτάζει μια δισδιάστατη εικόνα που προβάλλεται σε επίπεδη οθόνη.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, παρά το γεγονός ότι η είδηση δημιουργεί πολλές ελπίδες για το μέλλον, πρόκειται για μια τεχνική που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω σε τυχαιοποιημένες δοκιμές. Αν εκπληρώσει τις προσδοκίες των επιστημόνων και σε αυτή τη φάση, οι χειρουργοί θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση της και τότε μόνο θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για νέες και καλύτερες θεραπείες.

«Οι ολογραφικές απεικονίσεις 3D δημιουργούν τις προοπτικές ώστε οι χειρουργοί να χρησιμοποιούν αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες και να τροποποιούν τις τεχνικές αντιμετώπισης σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας τη δυναμική καθοδήγηση κατά τη διάρκεια μίας τρέχουσας διαδικασίας. Η σύνθεση των υπολογισμών και η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο προσφέρουν ελπίδες για αποτελέσματα μακράν καλύτερα από αυτά που έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν», εξηγεί ο Δρ. Raveen Bazaz, Καρδιακός Ηλεκτροφυσιολόγος από το Καρδιολογικό και Αγγειακό Ινστιτούτο του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα