Guardian: Προειδοποιεί για διαρροή ραδιενεργών αποβλήτων σε βρετανικό πυρηνικό σταθμό

Το Σέλαφιλντ, η «πιο επικίνδυνη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης», έχει μια επιδεινούμενη διαρροή από ένα τεράστιο σιλό ραδιενεργών αποβλήτων που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για το κοινό, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του ο Guardian. Η εφημερίδα είχε δηλώσει, σε αποκλειστικό που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ότι ο βρετανικός πυρηνικός σταθμός είχε παραβιαστεί από ομάδες χάκερ που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο ετοιμόρροπο κτίριο, καθώς και οι ρωγμές σε μια δεξαμενή τοξικής λάσπης, γνωστή ως Β30, έχουν προκαλέσει διπλωματικές εντάσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, οι οποίες φοβούνται ότι το Σέλαφιλντ δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, αναφέρει ο Guardian.

 

Η διαρροή ραδιενεργού υγρού είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το 2050, υποστηρίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας, επικαλούμενη επίσημο έγγραφο, ότι αυτό θα μπορούσε να έχει «δυνητικά σημαντικές συνέπειες» εάν επιταχυνθεί, με κίνδυνο να μολυνθούν τα υπόγεια ύδατα.

Ρωγμές έχουν επίσης δημιουργηθεί στο σκυρόδεμα και την άσφαλτο που καλύπτουν την τεράστια λίμνη που περιέχει «πυρηνική λάσπη δεκαετιών».

Οι ανησυχίες αυτές αναδείχθηκαν στο πλαίσιο των Nuclear Leaks, μιας ετήσιας έρευνας του Guardian σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από την παραβίαση του κυβερνοχώρου, τη ραδιενεργό μόλυνση και την τοξική εργασιακή κουλτούρα στην τεράστια αυτή πυρηνική «χωματερή».

Η ανησυχία για τα πρότυπα ασφαλείας του είναι τέτοια που αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για αυτό σε διπλωματικά τηλεγραφήματα, αναφέρει. Οι ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Σέλαφιλντ έχουν επίσης οδηγήσει σε εντάσεις με την ιρλανδική και τη νορβηγική κυβέρνηση.

Οι Νορβηγοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ένα ατύχημα στο χώρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σύννεφο ραδιενεργών σωματιδίων που θα μεταφερόταν από τους επικρατούντες νοτιοδυτικούς ανέμους στη Βόρεια Θάλασσα, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή τροφίμων και την άγρια ζωή της Νορβηγίας, εξηγεί ο Guardian.

Το Σέλαφιλντ, ένας χώρος 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ακτή της Κάμπρια, όπου απασχολούνται 11.000 άτομα, αποθηκεύει και επεξεργάζεται πυρηνικά απόβλητα από οπλικά προγράμματα και παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και είναι η μεγαλύτερη τέτοια εγκατάσταση στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα