Guardian για Qatargate: Η Εύα Καϊλή είχε αποκτήσει το παρατσούκλι “εκπρόσωπος του λόμπι του Κατάρ”

Σε νέες αποκαλύψεις για το Qatargate προβαίνει ο Guardian, όπου σε δημοσίευμά του αναφέρονται οι δηλώσεις άλλων ευρωβουλευτών για την Εύα Καϊλή, οι οποίοι σχολιάζουν τη ιδιαίτερα στενή σχέση της με το Κατάρ, αλλά και τις προσπάθειές της να επηρεάσει ψηφίσματα υπέρ της χώρας του Κόλπου.

Η Καϊλή ήταν εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μετσόλα στη Μέση Ανατολή και ενδιαφερόταν πολύ για το Κατάρ, σχολιάζει το Guardian. Ορισμένοι συνάδελφοι της έδωσαν το παρατσούκλι “εκπρόσωπος του λόμπι του Κατάρ”. Ένας ευρωβουλευτής μάλιστα θυμάται να πίνει καφέ με την Καϊλή, όταν ζήτησε τη βοήθειά τους για να “βελτιώσει τη γλώσσα” σε ένα ψήφισμα για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι ευρωβουλευτές θα ψήφιζαν αργότερα για να καταδικάσουν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να καλέσουν το Κατάρ να διεξάγει έρευνες. Η Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη με το κείμενο. “Απλώς σκέφτηκα, εντάξει, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να υποστηρίξει το Κατάρ”, δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Στη συζήτηση για το ψήφισμα, εξέπληξε τους συναδέλφους της όταν δήλωσε ότι το Κατάρ “πρωτοπορεί στα εργασιακά δικαιώματα”, αγνοώντας τις αμέτρητες αναφορές για τους θανάτους μεταναστών εργατών. Η Χάνα Νόιμαν, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, η οποία προεδρεύει της αντιπροσωπείας του κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την αραβική χερσόνησο, θυμάται ότι η Καϊλή είχε “μια ισχυρή θέση που συχνά ήταν η ίδια που θα είχε και ο πρεσβευτής του Κατάρ”.

Μιλώντας στον Guardian, η Νόιμαν αναφέρθηκε σε μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία το 2020, όταν η Εύα Καϊλή έθεσε ένα θέμα που αφορούσε μια πριγκίπισσα του Κατάρ σε κάθε συνάντηση, ακόμη και όταν οι ευρωβουλευτές μιλούσαν με μια οργάνωση που παρέδιδε ανθρωπιστική βοήθεια σε πεινασμένους ανθρώπους στην Υεμένη. “Όταν της δινόταν ο λόγος, [δεν έκανε] ερωτήσεις για την Υεμένη, αλλά έθετε και πάλι το θέμα της πριγκίπισσας του Κατάρ. Και απλά σκέφτηκα ότι ήταν λίγο αφελής, ή απλά δεν είχε καταλάβει το πλαίσιο της συνάντησης”, δήλωσε η Νόιμαν.

Ένας άλλος ευρωβουλευτής, ο Έρικ Μαρκάρντ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη θέση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σχετικά με τη συμφωνία για τη χορήγηση βίζας στο Κατάρ (και σε τρία άλλα κράτη), δήλωσε στο NPR ότι “ήταν πολύ προφανές ότι [η Καϊλή] ήταν πολύ υπέρ της χορήγησης απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης βίζας στο Κατάρ πολύ γρήγορα και με όχι τόσους πολλούς όρους”, αλλά “δεν ενδιαφερόταν τόσο πολύ για τις άλλες χώρες”.

Σχεδόν 2.000 μίλια μακριά, στην Αθήνα, το σκάνδαλο “μετρητά για επιρροή” όχι μόνο έχει συγκλονίσει τους Έλληνες, αλλά έχει ηλεκτρίσει μια πολιτική σκηνή που είναι ήδη προετοιμασμένη για τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ενώ κάνει ειδική αναφορά και στις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου: “Είναι μια τραγική υπόθεση”, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ έπαιξε όχι μικρό ρόλο στην άνοδο της πρώην παρουσιάστριας ειδήσεων μέσω του κεντροαριστερού κόμματος, σημειώνει. “Αδιανόητο πολιτικά, θεσμικά και ηθικά”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα