Guardian: Τι σημαίνει το Brexit για τους ταξιδιώτες

Airport-52«Τι σημαίνει το Brexit για τους ταξιδιώτες» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της theguardian.com.

Ειδικότερα, το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κόσμος έλαβε την είδηση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά ας εξετάσουμε τι σημαίνει το Brexit για τους παραθεριστές. Πιο αναλυτικά :

1. Νόμισμα:

Η λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, ενώ ο δείκτης FTSE 250 κόντεψε να καταγράψει την χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στην είδηση του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το εξειδικευμένο για το ταξιδιωτικό χρήμα FairFx. Ακόμη η λίρα είχε πέσει στο 1,33 έναντι του δολαρίου και 1,25 έναντι του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται οι Βρετανοί να πάρουν λιγότερα χρήματα στο εξωτερικό.

Ακόμη εκπρόσωπος του Association of British Travel Agents (ABTA) αναφέρει ότι: «Οι Βρετανοί που ταξιδεύουν αυτό το καλοκαίρι, θα δούμε να υπάρχει μια αλλαγή ως προς τις δαπάνες τους κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Πάντως μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώσει επίσημα την ΕΕ την πρόθεσή του να φύγει, τότε τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα έχουν έως και δύο χρόνια για να προσφέρουν μια συμφωνία για μια μελλοντική εμπορική σχέση στο Ηνωμένο Βασίλειο . Πάντως αυτήν την περίοδο δεν αναμένεται να υπάρχουν άμεσα αλλαγές στους παραθεριστές».

2. Πτήσεις: Λόγω του Brexit, το κόστος των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί δραματικά. Αυτό δεν συμβαίνει με τις αεροπορικές εταιρείες όπως η easyJet και η Ryanair.

Μάλιστα το ABTA επισημαίνει ότι: «Οι κανονισμοί της ΕΕ είναι αυτοί που οδήγησαν τις εταιρείες να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα τους φθηνότερες πτήσεις προς περισσότερους προορισμούς. Καθώς κατά αυτόν τον τρόπο άνοιξε η αγορά στον χώρο αερομεταφοράς αλλά συγχρόνως αυξήθηκε και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. Με το Brexit οι κανονισμοί αυτοί κινδυνεύουν να αλλάξουν».

Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του προϋπολογισμού αεροπορικής εταιρείας Monarch, Andrew Swaffield ανέφερε ότι: «Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα ακριβότερους αεροπορικούς ναύλους από ό,τι έχει τώρα και λιγότερες προγραμματισμένες πτήσεις θα υπάρξουν μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Όσον αφορά τα δικαιώματα για την αποζημίωση των επιβατών των διάφορων τρόπων μεταφοράς αλλά και όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις αεροπορικές εταιρείες, θα πρέπει να αφαιρεθεί από το βιβλίο καταστατικού του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκτός εάν η κυβέρνηση επιλέξει να τα αναπαράγει στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενώ δεν προβλέπεται να υπάρξει μια άμεση επίπτωση στις τιμές των πτήσεων των εταιρειών και στο νόμου περί αποζημίωσης. Ωστόσο το τι θα επακολουθήσει, θα εξαρτηθεί από το πώς η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τους όρους της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ».

3. Ιατρική περίθαλψη: Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας είναι διαθέσιμη σε όλους τους κατοίκους της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο οι Βρετανοί πολίτες έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε τοπικές υπηρεσίες υγείας με τους ίδιους όρους που έχουν και οι κάτοικοι της ΕΕ. Με το Brexit θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση επί του θέματος. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αφήσει αυτό το καθεστώς τα ασφάλιστρα για ταξιδιωτική ασφάλιση αναπόφευκτα θα αυξηθούν.

4.Visa: Με το Brexit θα αλλάξει ο τρόπος που θα πραγματοποιούν τα ταξίδια τους οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που θα επισκέπτονται χώρες της ΕΕ θα, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. Οι κανόνες επί του θέματος αναμένεται να αλλάξουν, δηλαδή τα ταξίδια θα είναι πολύ πιο δαπανηρά και χρονοβόρα για τους Βρετανούς τουρίστες από ό,τι απολαμβάνουν τώρα.

5. Επικοινωνία: Φθηνότερα τέλη περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας στις χώρες της ΕΕ είναι κάτι που έχει εισαχθεί από την ΕΕ και θα επεκταθούν σε πλήρη απαγόρευση τα πρόσθετα τέλη περιαγωγής, τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με τον ABTA, οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να αλλάξουν από την στιγμή που η Βρετανία έχει εγκαταλείψει την ΕΕ. Οι νόμοι αυτοί δεν θα αλλάξουν μόνο εάν η βρετανική κυβέρνηση ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο ώστε να υπάρχουν στο καταστατικό της χώρας.

6. Ασφάλεια: Οι ειδικοί στον τομέα των ταξιδιών έχουν επισημάνει ότι: Η ασφάλεια των Βρετανών ταξιδιωτών εξαρτάται από τη συνεργασία που θα έχει η Βρετανία με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι πολύ σημαντική για την προστασία της ασφάλειας των παραθεριστών, σύμφωνα, με Sunday Times.

Σχετικά Νέα