Γρίπη πτηνών: 700 νεκρά πουλιά σε καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη

Η περισυλλογή των εκατοντάδων νεκρών Αργυροπελεκάνων από τη γρίπη των πτηνών στη Μικρή Πρέσπα, αλλά και σε άλλες λίμνες της δυτικής Μακεδονίας, αποφασίστηκε το απόγευμα, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πρέπων, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, του δημάρχου Πρεσπών Γιώργου Πασχαλίδη, εκπροσώπων του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και του διοικητή της 9ης Ταξιαρχίας που εδρεύει στη Φλώρινα.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί περί τα 700 πουλιά, κυρίως Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκανοι, να κείτονται νεκρά στους καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας, ενώ μικρότερος αριθμός, περίπου 30, έχει εντοπιστεί στη λίμνη Χειμαδίτιδα στο Αμύνταιο, ενώ μόλις ένας στη λίμνη Ζάζαρη. Επίσης, μικρός αριθμός νεκρών Αργυροπελεκάνων έχει εντοπιστεί και στη λίμνη της Καστοριάς. Μικροβιολογικές εξετάσεις που έγιναν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Φλώρινας έδειξαν ότι τα πουλιά πεθαίνουν από το μικρόβιο της γρίπης των Πτηνών.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, αναφερόμενος στον ιό της γρίπης των πτηνών, ανέφερε ότι «δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο» ωστόσο, όπως τόνισε, «η σπουδαιότητα του βιότοπου μας των Πρεσπών μάς υποχρεώνει να κινηθούμε γρήγορα και οργανωμένα, ώστε να προστατεύσουμε την ορνιθοπανίδα των λιμνών της περιοχής». Προανήγγελλε την εμπλοκή του Στρατού, αλλά και την παρουσία πιστοποιημένων εταιρειών που θα συλλέξουν τα νεκρά πουλιά, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας, ενώ επισήμανε ότι «έχουν βρεθεί και οι αναγκαίο πόροι για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος».

Πρόκειται για ασθένεια που ξεκίνησε το 2005 από την Κίνα και σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού, «αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση κυρίως στην Ευρώπη».

Η κ. Μαλακού εξέφρασε τους φόβους της για την εξάπλωση της γρίπης και σε άλλους υδροβιότοπους της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών που γίνεται σε καθημερινή βάση. «Ο σχεδιασμός μας πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος και αποτελεσματικός, να μην εξαντλείται μόνο σε μια περιοχή αλλά να περιλαμβάνει και άλλους υδροβιοτόπους, γιατί ο ιός της γρίπης μπορεί να επεκταθεί και σε αλλά πουλιά» τόνισε η κ. Μαλακού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα