Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης της Γουινέας, στενός συνεργάτης επί σειρά ετών του προέδρου Άλφα Κοντέ, υπέκυψε στην ασθένεια COVID-19, η οποία έχει επίσης στοιχίσει τη ζωή και σε άλλους «ανώτερους κρατικούς λειτουργούς», ανακοίνωσε χθες Κυριακή η προεδρία της αφρικανικής χώρας.
Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σέκου Κουρούμα, ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος του προέδρου Κοντέ, υπέκυψε το Σάββατο στην Κονακρί, διευκρίνισε η προεδρία της Γουινέας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται η ηλικία του θανόντος.
Και άλλοι «ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί» έχουν υποκύψει «εξαιτίας επιπλοκών που συνδέονταν με την COVID-19», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Πριν από τον Κουρούμα, τουλάχιστον άλλοι δύο αξιωματούχοι πέθαναν εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, έχει γνωστοποιήσει η κυβέρνηση: ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Σαλίφ Κεμπέ και ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας Βικτόρ Τραορέ, άλλοτε διευθυντής της Ιντερπόλ στη Γουινέα.
Επισήμως, ως χθες Κυριακή στη Γουινέα καταγράφονταν πέντε θάνατοι από την COVID-19 επί συνόλου 518 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας, το όργανο στο οποίο έχει ανατεθεί η αντιμετώπιση της κρίσης.
Πάμπτωχη, παρά τους άφθονους φυσικούς πόρους της, η Γουινέα συγκαταλέγεται στις χώρες όπου η κατάσταση του συστήματος υγείας εμπνέει τεράστια ανησυχία μπροστά στην πανδημία.
Η χώρα υπέστη βαρύ πλήγμα όταν είχε ξεσπάσει η επιδημία του Έμπολα, του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, από το 2013 ως το 2016: τα θύματα είχαν ανέλθει σε τουλάχιστον 2.500.
Ο πρόεδρος Κοντέ αποφάσισε να επιβάλλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας από το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού.
Το μέτρο προστέθηκε σε σειρά άλλων που είχε αναγγείλει ήδη: την απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, το κλείσιμο των σχολείων, των συνόρων, των χώρων λατρείας, καθώς και την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters
Σχετικά Νέα
Διαδηλώτριες έκαψαν εγκαταστάσεις κινεζικής εταιρείας εξόρυξης ζιρκονίου στη Γουινέα – Μπισάου, διαμαρτύρονται για την περιβαλλοντική καταστροφή
Φωτιά έβαλαν και κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις τις οποίες διαχειρίζονται Κινέζοι επιχειρηματίες, γυναίκες στην Γουινέα-Μπισάου,.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι προτείνει στη Μόσχα να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις για 30 ημέρες
Να εγκαταλείψει τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πολιτικές.
Ισραήλ: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φοβάται ότι η εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ θα οδηγήσει σε «πολιτική δολοφονία»
Φοβάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λάπιντ, μια «πολιτική δολοφονία».
Γερμανία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό που απείλησε με μαχαίρι τους υπαλλήλους και τους θαμώνες ενός κλαμπ
Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε.