Γουατεμάλα: Με πολεμικές τέχνες αντιμετωπίζουν την έμφυλη βία ιθαγενείς γυναίκες

Μια ομάδα ιθαγενών γυναικών στο χωριό Τιπουλκάν στη βόρεια Γουατεμάλα, έχουν βρει στις πολεμικές τέχνες έναν τρόπο να αποκτούν αυτοπεποίθηση και να διεκδικούν χώρο που κυριαρχείται από άντρες.

Από το 2015, που ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρότζεκτ, το ταε κβο ντο και άλλες πολεμικές τέχνες έχουν γίνει δημοφιλείς μεταξύ των γυναικών του Τιπουλκάν.

Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, οι γυναίκες με τις παραδοσιακές φούστες των ιθαγενών Qʼeqchiʼ και εξασκούνται στο ταε κβο ντο με τον προπονητή τους τον Dany Coy.

Το Ταε κβο ντο προσφέρει στα κορίτσια φυσικά και πνευματικά εφόδια για να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, αναφέρει ο Coy, που έχει διδάξει την κορετική πολεμική τέχνη στις δυο κόρες του και τον γιο του.

Τα κορίτσια που διδάσκει ο Coy είναι ηλικίας 8 με 17 ετών. Σύμφωνα με μαρτυρίες κοριτσιών, το τάε κβο ντο τα έχει βοηθήσει να μην φοβούνται στους δρόμους του χωριού και να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς φόβο.

Ο προπονητής έχει προσπαθήσει να φέρει το ταε κβο ντο και σε κοντινά χωρία αλλά έχει έρθει αντιμέτωπος με την σθεναρή αντίσταση των ηγετών της κοινότητας που δεν θέλουν οι γυναίκες να ασχολούνται με αθλητισμό που θεωρείται «βίαιος», κάτι που ο Coy το αποδίδει στον σεξισμό που κυριαρχεί ακόμα στη Γουατεμάλα.

Η Γουατεμάλα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βίας σε βάρος των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων και γυναικοκτονιών. Μόνο το 2019, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, η εισαγγελία είχε δεχτεί περίπου 752 καταγγελίες για βία κατά γυναικών, ενώ από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 έχουν εκδοθεί περισσότερες από 2.520 ειδοποιήσεις για εξαφανίσεις γυναικών.


Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα