Google: Επένδυση ύψους 2 δισ. δολαρίων για το πρώτο data center στη Μαλαισία

Επένδυση ύψους 2 δισ. δολαρίων θα πραγματοποιήσει η Google στη Μαλαισία, με ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαίου να προορίζεται για την κατασκευή του πρώτου κέντρου δεδομένων και της περιοχής cloud στη χώρα, λόγω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης και cloud.

«Αυτή η επένδυση βασίζεται στη συνεργασία μας με την κυβέρνηση της Μαλαισίας για την προώθηση της “Cloud First Policy”, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων στην κατηγορία τους προτύπων κυβερνοασφάλειας», ανέφερε σε δήλωσή της η Ρουθ Πόρατ, πρόεδρος, CFO και CIO της Alphabet και της Google.

Επίσης, η Πόρατ πρόσθεσε ότι η επένδυση θα είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει η Google στη Μαλαισία στα 13 χρόνια λειτουργίας της εκεί.

Συγκεκριμένα, το κέντρο δεδομένων θα τροφοδοτεί τις ψηφιακές υπηρεσίες της Google, όπως το Search, το Maps και το Workspace, ενώ η περιοχή cloud θα παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η Google εγκαινίασε, επίσης, δύο προγράμματα AI literacy στη χώρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αυτές οι επενδύσεις και τα προγράμματα αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερα από 3,2 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της Μαλαισίας και να υποστηρίξουν 26.500 θέσεις εργασίας έως το 2030.

Η περιοχή cloud της Μαλαισίας είναι η τελευταία προσθήκη στο δίκτυο 40 περιοχών και 121 ζωνών της Google στον κόσμο, δήλωσε ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας.

Είχε προηγηθεί η Microsoft, η οποία είχε δηλώσει στα μέσα Μαϊού ότι θα επενδύσει, επίσης, 2,2 δισ. δολάρια στη Μαλαισία για να προωθήσει νέες υποδομές cloud και AI. Επίσης, ανακοίνωσε επενδύσεις στην Ινδονησία και την Ταϊλάνδη φέτος.

Η έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ενισχύσει τη ζήτηση για υπηρεσίες cloud και κέντρα δεδομένων, καθώς απαιτούνται μεγάλες ποσότητες δεδομένων για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και το cloud παρέχει πρόσβαση σε τεράστια σύνολα δεδομένων.

Τα κέντρα δεδομένων είναι εγκαταστάσεις που περιέχουν διακομιστές και άλλες υποδομές που απαιτούνται για την αποθήκευση δεδομένων και την εκτέλεση εφαρμογών ή υπηρεσιών.

«Η επένδυση ύψους 2 δισ. δολαρίων της Google στη Μαλαισία θα προωθήσει σημαντικά τις ψηφιακές φιλοδοξίες που περιγράφονται στο Νέο Βιομηχανικό Γενικό Σχέδιο 2030», δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο YB Γερουσιαστής Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Aziz, υπουργός Επενδύσεων, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις της Google θα επιτρέψουν στις βιομηχανίες που βασίζονται στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες προηγμένες τεχνολογίες, ώστε να μπορέσουν να «ανέβουν στην παγκόσμια αλυσίδα».

Apple: Συνεχίζεται η επέκταση «προς Ανατολάς» – Άνοιξε κατάστημα στη Μαλαισία
Η Apple σχεδιάζει να ανοίξει το πρώτο της κατάστημα στη Μαλαισία τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη, υπογραμμίζοντας τη μεγαλύτερη ώθηση στην περιοχή της Ασίας πέρα από την Κίνα.

Το κατάστημα θα βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο The Exchange TRX στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ και θα ανοίξει στις 22 Ιουνίου στις 10 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με την Apple.

Η κίνηση για το άνοιγμα καταστήματος στη Μαλαισία υπογραμμίζει τη συνεχή προσπάθεια της Apple να επεκτείνει τις πωλήσεις της στην Ασία εκτός Κίνας, όπου η Apple δυσκολεύεται τελευταία εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού από τοπικούς «παίκτες», ιδίως τη Huawei.

Πέρυσι, η Apple άνοιξε τα πρώτα της καταστήματα στην Ινδία, βασικό κόμβο κατασκευής του iPhone και μια αγορά που ο γίγαντας του Κουπερτίνο ελπίζει ότι θα αποτελέσει μεγάλο μοχλό πωλήσεων στο μέλλον.

Η Apple δεν παράγει iPhones στη Μαλαισία, αλλά κατασκευάζει τοπικά ορισμένα μοντέλα Mac.

Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει ήδη καταστήματα σε άλλα μέρη στην Ασία, μεταξύ άλλων στη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Apple δίνει μάχη ενάντια σε κινεζικές εταιρείες όπως η Xiaomi και την Oppo, καθώς και τον μεγαλύτερο αντίπαλό της, τη Samsung.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα