Γλυπτά του Παρθενώνα: Η πρόταση Σταμπολίδη για την επιστροφή τους

Η παγκόσμια υποστήριξη που λαμβάνει το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με αποκορύφωμα την επιβεβαίωση από την Τουρκία, ότι δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο – φιρμάνι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που να νομιμοποιεί τη βίαιη απόσπαση των γλυπτών από τον λόδρο Έλγιν, ενισχύουν, τον αγώνα της Ελλάδας για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σύμφωνα με όσα είπε ο Νικόλαος Σταμπολίδης, γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο κ. Σταμπολίδης συμμετείχε στην Σύνοδο της UNESCO και χαρακτήρισε «συγκινητική» τη στάση της Τουρκίας, αλλά και των υπόλοιπων χωρών που υποστήριξαν την ελληνική θέση. «Από τις 20 χώρες που συμμετείχαν στην Σύνοδο, τουλάχιστον οι 18 έθεσαν το θέμα επιστροφής και επανένωσης των αρχιτεκτονικών Γλυπτών του Παρθενώνα πάρα πολύ έντονα. Και επιμένουν σε αυτό», είπε ο κ. Σταμπολίδης.

Όσο για το πώς μπορεί να γίνει η επιστροφή των μαρμάρων ο Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης είπε: «Εάν υπάρχει επιθυμία, υπάρχει και δρόμος… Η διαδικασία έως την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan κράτησε μόνο τέσσερις μήνες. Επομένως αυτός είναι ένας δρόμος που δείχνει πώς πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Σταμπολίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θραύσμα Fagan επέστρεψε οριστικά, το 2022, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο Ακρόπολης και επανατοποθετήθηκε στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, από την οποία είχε αφαιρεθεί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα