

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε με έντονο τρόπο τη Ρωσία για την κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία και την κάλεσε να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο.
«Όταν στρατεύματα μιας χώρας εισέρχονται στην επικράτεια άλλης χώρας χωρίς τη συναίνεσή της δεν πρόκειται για αμερόληπτη ειρηνευτική δύναμη, δεν πρόκειται διόλου για ειρηνευτική δύναμη», τόνισε ο κ. Γκουτέρες χθες Τρίτη στη Νέα Υόρκη, επικρίνοντας ανοικτά – πράγμα σπάνιο – κράτος που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και διαθέτει δικαίωμα βέτο.
Ο τρόπος που η Μόσχα περιγράφει την στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ αποτελεί «διαστροφή της έννοιας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων», έκρινε ο Πορτογάλος.
Επιπλέον, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως δεν θεωρεί ότι στην ανατολική Ουκρανία διαπράττεται γενοκτονία, αντίθετα με όσα ερίζει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η γενοκτονία είναι έγκλημα καλώς ορισμένο» στο διεθνές δίκαιο και «δεν νομίζω» πως διαπράττεται τέτοια στο Ντονμπάς, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Ο κ. Γκουτέρες κάλεσε να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.
«Οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι μενού α λα καρτ» και η Ρωσία θα όφειλε να «συμμορφωθεί πλήρως» προς αυτές σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, συμπλήρωσε, «δεν μπορεί να τις εφαρμόζει επιλεκτικά». Η αναγνώριση από τη Μόσχα της «λεγόμενης ανεξαρτησίας» των περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές αποτελεί «παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας», συνόψισε.
«Πρόκειται για μοιραίο χτύπημα στις συμφωνίες του Μινσκ που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε ακόμη ο κ. Γκουτέρες, καλώντας τη Ρωσία να «πάρει ξανά τον δρόμο του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων» με τα άλλα μέρη.
Η κρίση στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται από τις σοβαρότερες για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και δοκιμασία για το διεθνές σύστημα καθ’ ολοκληρία.
Σχετικά Νέα
Ανγκόλα: Πάνω από 20.000 κρούσματα χολέρας από τον Ιανουάριο
Πάνω από 20.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφτεί στην Ανγκόλα από τον Ιανουάριο.
Ο Καντάφι είχε προειδοποιήσει την ΕΕ για το πρόβλημα του μεταναστευτικού που η ίδια προκάλεσε
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ Η πολυετής κρίση του μεταναστευτικού στα νότια σύνορα της Ευρώπης σήμερα.
Κλ. Σέινμπαουμ: Παράδειγμα για τον κόσμο ολόκληρο ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του Ουρουγουανού πρώην.
Σέινμπαουμ: «Παράδειγμα για τη Λατινική Αμερική και για τον κόσμο ολόκληρο» ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του Ουρουγουανού πρώην.