Γκουτέρες: “Η Αιθιοπία βιώνει τεράστια ανθρωπιστική κρίση”

Η Αιθιοπία βιώνει «τεράστια ανθρωπιστική κρίση», τόνισε χθες Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, αξιώνοντας από τις αρχές της αφρικανικής χώρας πρόσβαση για τη διεθνή βοήθεια «χωρίς εμπόδια», μια εβδομάδα μετά την απέλαση από την Αντίς Αμπέμπα επτά στελεχών του ΟΗΕ.

«Η χώρα είναι αντιμέτωπη με τεράστια ανθρωπιστική κρίση, η οποία απαιτεί άμεση προσοχή» και «έκανε ιδιαίτερα ανησυχητική η ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη από την αιθιοπική κυβέρνηση ότι απελαύνει επτά ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ — κυρίως ανθρωπιστικών οργανώσεων», επέμεινε.

Έπειτα από αυτή την «απέλαση άνευ προηγουμένου», συνέχισε, «καλώ τις αιθιοπικές αρχές να μας επιτρέψουν» τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «χωρίς εμπόδια και να διευκολύνουν το έργο μας με τον επείγοντα τρόπο που απαιτεί η κατάσταση».

Ο Γενικός Γραμματέας εκφράστηκε κατά τη διάρκεια επείγουσας συνεδρίασης του ΣΑ, τη δεύτερη μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας, κατόπιν αιτήματος ευρωπαϊκών χωρών-μελών του καθώς και των ΗΠΑ όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτή η απέλαση άνευ προηγουμένου θα όφειλε να είναι ζήτημα βαθιάς ανησυχίας για όλους μας διότι αγγίζει την καρδιά των σχέσεων του ΟΗΕ και των κρατών μελών», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Υπάρχουν διαδικασίες» σε περίπτωση προβλήματος στη συμπεριφορά κάποιου στελέχους του ΟΗΕ σε οποιαδήποτε χώρα, οι οποίες «δεν τηρήθηκαν», στηλίτευσε, υπενθυμίζοντας πως ο οργανισμός θεωρεί την ανακήρυξη των επτά αξιωματούχων του personae non gratae –ανεπιθύμητων προσώπων– είναι παράνομη και αντίκειται προς τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Για να διευκολυνθεί η βοήθεια, πρέπει να δίνονται γρήγορα βίζες στον ΟΗΕ για τα στελέχη του και αυτό «σημαίνει επίσης ότι το προσωπικό στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να έχει μεταχείριση με αξιοπρέπεια και σεβασμό για την αποπεράτωση του ζωτικής σημασίας έργου του», ανέφερε.

«Κάθε νέα κλιμάκωση της σύρραξης δεν θα κάνει παρά ακόμη τραγικότερη την κατάσταση», είπε θυμίζοντας ότι 400.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση λιμού στην επαρχία Τιγκράι και ότι ως ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί πλήρης πρόσβαση του ΟΗΕ στον πληθυσμό αυτόν.

Υπάρχουν επίσης μεγάλες ανθρωπιστικές ανάγκες στις επαρχίες Αμχάρα και Αφάρ, συνέχισε. Επισήμανε εξάλλου πως ο μοναδικός διάδρομος για να φθάσει κανείς στην Τιγκράι περνά από την επαρχία Αφάρ, όπου «οι κινήσεις περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από σημεία ελέγχου, κυβερνητικά και μη, την ανασφάλεια και άλλα εμπόδια και προκλήσεις».

Η αιθιοπική κυβέρνηση κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα τα στελέχη του ΟΗΕ κατηγορώντας τα για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα