

Επέστρεψε στην Γκίζα ο Γάλλος καλλιτέχνης JR με έναν φωτογραφικό θάλαμο σε σχήμα πυραμίδας, δίπλα στις Πυραμίδες των Φαραώ, προσκαλώντας τους επισκέπτες να βγάλουν τις φωτογραφίες τους εκεί. Κάθε μαυρόασπρο πορτρέτο τυπώνεται μέσα στον θάλαμο και κυλά στα χέρια αυτού που περιμένει έξω. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης που έχει φωτογραφηθεί μπορεί να αναρτήσει το πορτρέτο του σε μία από τις τρεις διαφημιστικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί.
Με την εγκατάσταση του JR, αναγνωρίζεται ο ευρέως διαδεδομένος ενθουσιασμός για σέλφι σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος: αντί να γυρίζουν την πλάτη τους στο ηλικίας 4.500 ετών τοπόσημο, οι συμμετέχοντες επιδεικνύουν το πορτρέτο τους ακριβώς μπροστά του. Το 2016, σχεδιάζοντας ένα πρότζεκτ στο Λούβρο, ο JR παρατήρησε ότι «άνθρωποι ταξιδεύουν από όλον τον κόσμο για να δουν το Λούβρο και με το που φτάσουν τού γυρίζουν την πλάτη για να τραβήξουν μια σέλφι. Εμπνεόμενος από αυτή την ειρωνία, δημιούργησε μια αναμορφωτική εγκατάσταση που έκανε το Λούβρο να εξαφανίζεται».
Με την εγκατάσταση στην Γκίζα, που θα παραμείνει έως τις 10 Νοεμβρίου, τα πορτρέτα στις διαφημιστικές πινακίδες αλλάζουν συνεχώς αλλά το αρχαίο φόντο παραμένει το ίδιο. «Συμμετέχοντες και περαστικοί καλούνται να στοχαστούν για το εφήμερο σε ένα μέρος όπου ο χρόνος αποκτά άλλο νόημα».
Σχετικά Νέα
Τα ειδυλλιακά ελληνικά νησιά που ξεχωρίζουν για το καλοκαίρι 2025
Λίστα με τα ειδυλλιακά ελληνικά νησιά παρουσιάζει δημοσίευμα της Vogue. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η Ύδρα, η Μήλος, η Κέρκυρα και η Σίφνος..
Η ποιητική συλλογή «Λούσιμο στο Φως» της Δάφνης Γρηγοριάδη κυκλοφορεί!
Η Δάφνη Γρηγοριάδη, μέσα από την πρώτη ποιητική της συλλογή «Λούσιμο στο Φως», από.
Πώς η κλιματική αλλαγή θρέφει έναν θανατηφόρο μύκητα – Τι είναι «Aspergillus»
Ηκλιματική αλλαγή προκαλεί όχι μόνο ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και την εξάπλωση επικίνδυνων παθογόνων.
Το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου: Τι είναι και πώς θα το αποφύγετε
Μια τάση που εμφανίζεται συχνά στους ανθρώπους, όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια ενοχλητική, άβολη.