Site icon The Indicator

Γκεοργκίεβα: Ο “σεισμός” στο παγκόσμιο εμπόριο θα πλήξει την ανάπτυξη, αλλά δεν βλέπουμε παγκόσμια ύφεση

Οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και οι σαρωτικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα θα προκαλέσουν αναθεωρήσεις προς τα κάτω των οικονομικών προβλέψεων του ΔΝΤ, αλλά δεν αναμένεται παγκόσμια ύφεση, δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η κ. Γκεοργκίεβα είπε ότι οι οικονομίες των χωρών δοκιμάζονται από μια επανεκκίνηση του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος – που πυροδοτήθηκε τους τελευταίους μήνες από τους δασμούς των ΗΠΑ και τα αντίποινα από την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – που απελευθέρωσε ένα κύμα αβεβαιότητας στο πεδίο της εμπορικής πολιτικής και ακραία αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

“Οι διαταραχές συνεπάγονται κόστος … οι νέες προβλέψεις μας για την ανάπτυξη θα περιλαμβάνουν αξιοσημείωτες μειώσεις, αλλά όχι ύφεση”, είπε σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις της, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές θα περιλαμβάνουν επίσης υψηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό για ορισμένες χώρες.

Η αυξημένη αβεβαιότητα αύξησε επίσης τον κίνδυνο πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είπε η Γκεοργκίεβα, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες κινήσεις στις καμπύλες αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ θα πρέπει να ληφθούν ως προειδοποίηση. “Όλοι υποφέρουν εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες”, είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναβάθμισε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα με ένα τσουνάμι νέων δασμών, συμπεριλαμβανομένου δασμού 10% των ΗΠΑ σε προϊόντα από όλες τις χώρες και υψηλότερους συντελεστές για ορισμένες, αν και αυτοί έχουν μπει σε παύση για 90 ημέρες για να επιτραπούν οι διαπραγματεύσεις. Η Κίνα, η ΕΕ και άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει μέτρα αντιποίνων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιανουάριο προέβλεπε παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% το 2025 και 3,3% το 2026. Την Τρίτη θα δημοσιεύσει μια επικαιροποιημένη Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική.

Η Γκεοργκίεβα, μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ενόψει των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις αναμενόμενες αναθεωρήσεις, αλλά προειδοποίησε ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα είναι δαπανηρή.

Είπε ότι οι εμπορικές εντάσεις έχουν ενταθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά τώρα “βράζουν” και προέτρεψε τις χώρες να ανταποκριθούν με σύνεση στις “αιφνίδιες και σαρωτικές αλλαγές” που παρατηρήθηκαν στους δασμούς, οδηγώντας τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ σε επίπεδα που δεν είχε δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες.

“Καθώς οι γίγαντες αντιπαρατίθενται, οι μικρότερες χώρες παγιδεύονται στα κύματα των συνεπειών”, είπε η Γκεοργκίεβα. Η Κίνα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι οι τρεις μεγαλύτεροι εισαγωγείς στον κόσμο, κάτι που σημαίνει μεγάλες επιπτώσεις για μικρότερες χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε περιόδους στενότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών, είπε.

“Ο προστατευτισμός βλάπει την καινοτομία”

Η αύξηση των δασμών έπληξε εκ των προτέρων την ανάπτυξη, είπε, σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα στοιχεία έδειξαν ότι υψηλότεροι δασμολογικοί συντελεστές πληρώνονται από τους εισαγωγείς μέσω χαμηλότερων κερδών και από τους καταναλωτές μέσω υψηλότερου κόστους. Σε μεγάλες οικονομίες, θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν κίνητρα για νέες εσωτερικές επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

“Ο προστατευτισμός διαβρώνει την παραγωγικότητα μακροπρόθεσμα, ειδικά σε μικρότερες οικονομίες”, είπε, προειδοποιώντας ότι οι κινήσεις για την προστασία της βιομηχανίας από τον ανταγωνισμό υπονομεύουν επίσης την επιχειρηματικότητα και βλάπτουν την καινοτομία.

Η Γκεοργκίεβα προέτρεψε τις χώρες να συνεχίσουν τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις διατηρώντας παράλληλα ευέλικτη και αξιόπιστη νομισματική πολιτική, καθώς και ισχυρή ρύθμιση και εποπτεία της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς θα πρέπει να διατηρήσουν την ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους και οι χώρες δωρητές θα πρέπει να προστατεύουν καλύτερα τις ροές βοήθειας προς τις ευάλωτες χώρες χαμηλού εισοδήματος, πρόσθεσε.

Η Γκεοργκίεβα κάλεσε επίσης για συνεργασία σε έναν όλο και πιο πολυπολικό κόσμο και προέτρεψε τις μεγαλύτερες οικονομίες να καταλήξουν σε μια εμπορική διευθέτηση που θα διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους του διεθνούς εμπορίου και θα επανεκκινήσει μια παγκόσμια τάση προς χαμηλότερους δασμολογικούς συντελεστές και μειωμένους μη δασμολογικούς φραγμούς.

“Χρειαζόμαστε μια πιο ανθεκτική παγκόσμια οικονομία, όχι μια στροφή προς τη διαίρεση”, είπε. “Όλες οι χώρες, μεγάλες και μικρές, μπορούν και πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας σε μια εποχή πιο συχνών και σοβαρών κραδασμών”.

Exit mobile version