Γκεοργκίεβα: Έρχονται δύσκολοι καιροί για την “οικονομία πολέμου” της Ρωσίας

Η “οικονομία πολέμου” της Ρωσίας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις λόγω της εκροής ανθρώπινου δυναμικού και των ελλείψεων σε προϊόντα τεχνολογίας, παρότι επί του παρόντος οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες του Κρεμλίνου ενισχύουν τον ρυθμό ανάπτυξης, εκτίμησε τη Δευτέρα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η ρωσική οικονομία παρουσίασε ισχυρή ανάκαμψη μετά την ύφεση του 2022, όπως έδειξαν τα ετήσια στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η ανάπτυξη αυτή έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις κρατικές δαπάνες για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, οι οποίες υποκρύπτουν τα προβλήματα που υπονομεύουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων πολιτών, αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας στο CNBC, η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για αύξηση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 2,6% το τρέχον έτος αποτελεί ένδειξη ότι το ρωσικό κράτος, το οποίο δημιούργησε μεγάλα “μαξιλάρια” ασφαλείας χάρη στην πολυετή δημοσιονομική πειθαρχία του, επενδύει στην “οικονομία πολέμου”.

Όπως εξήγησε, στη Ρωσία σήμερα, η παραγωγή στρατιωτικών εξοπλισμών αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση μειώνεται.

“Έτσι ήταν λίγο πολύ και η Σοβιετική Ένωση – υψηλό επίπεδο παραγωγής, χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης”, πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,6% το 2023, μετά τη συρρίκνωση κατά 1,2% που καταγράφηκε το 2022, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Οικονομολόγοι που έχουν την έδρα τους στη Ρωσία έχουν επισημάνει την “κακής ποιότητας” οικονομική ανάπτυξη που παρουσιάζει η Ρωσική Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή πυραύλων και πυρομαχικών μπορεί να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ΑΕπ αλλά έχουν περιορισμένο όφελος για τον πληθυσμό της χώρας.

“Πιστεύω ότι έρχονται δύσκολοι καιροί για τη ρωσική οικονομία λόγω της εκροής ανθρώπινου δυναμικού και της μειωμένης πρόσβασης σε τεχνολογίες ως απόρροια των κυρώσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας: “Επομένως, παρότι αυτός ο αριθμός (του 2,6%) φαίνεται καλός, υπάρχει πίσω (του) μια μεγαλύτερη ιστορία και δεν είναι πολύ καλή”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα