Γκέιτς: Με ιαπωνική συνδρομή θα κατασκευάσει εξελιγμένο πυρηνικό αντιδραστήρα στις ΗΠΑ

Η ιαπωνική επιτροπή πυρηνικής ενέργειας (JAEA) και η Mitsubishi, θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ και τον Μπιλ Γκέιτς με στόχο την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα υψηλής τεχνολογίας στο Γουαϊόμινγκ.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα συμβαλλόμενα μέρη θα υπογράψουν τη σχετική συμφωνία εντός του Ιανουαρίου, με την ιαπωνική πλευρά να παρέχει την τεχνική υποστήριξη, καθώς και τα δεδομένα από ιαπωνικούς εξελιγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ο Αμερικάνος μεγιστάνας για να υλοποιήσει το εγχείρημα έχει δημιουργήσει την εταιρεία TerraPower, με στόχο την δημιουργία του αντιδραστήρα έως το 2028. Από την πλευρά της η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συμμετέχει με χρηματοδότηση, που θα καλύψει το μισό από τα 4 δισ. δολάρια που αναμένεται να κοστίσει το έργο.

Αρχικά η Terrapower είχε εξετάσει την προοπτική να κατασκευάσει έναν πειραματικό αντιδραστήρα, σε συνεργασία με την κρατική κινεζική εταιρεία China National Nuclear Corp, αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε ύστερα από τους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ σε συνεργασίες με την Κίνα στον τομέα των πυρηνικών.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία, σε έναν αγώνα κατασκευής εξελιγμένων αντιδραστήρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως εξαγώγιμο προϊόν.

Η Ιαπωνία από την πλευρά της καταγράφει μια αποτυχία, καθώς ο πρωτότυπος εξελιγμένος αντιδραστήρας της στο Monju τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2016, με το όλο project να έχει κοστίσει 8,5 δισ. δολάρια χωρίς να έχει αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Μάλιστα ο αντιδραστήρας στο Monju βρέθηκε στο επίκεντρο ατυχημάτων, παρατυπιών ασφάλειας, απόπειρας συγκάλυψης των προβλημάτων και τελικά οδηγήθηκε στο κλείσιμο εξαιτίας της πίεσης της κοινής γνώμης, η οποία μετά την καταστροφή της Φουκοσίμα το 2011 δεν βλέπει θετικά την πυρηνική ενέργεια.


Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα