Γκαλάντ: Προβλέπουμε επίθεση από το Ιράν – Σε κατάσταση συναγερμού ο στρατός

«Προβλέπουμε μια προγραμματισμένη επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ το Σάββατο (13/04), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την απειλή.

«Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οποιεσδήποτε εντολές μπορεί να εκδοθούν από τη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του στρατού, η οποία χαρτογραφεί τους εισερχόμενους πυραύλους και άλλες εναέριες απειλές, ώστε να ενημερώνεται το κοινό για το αν πρέπει να καταφύγει», τόνισε στη δήλωσή του.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει τους «Φρουρούς της Επανάστασης» στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, μετά την κατάληψη φορτηγού πλοίου στα στενά του Ορμούζ.

Οι «Φρουροί της Επανάστασης», ο ιδεολογικός στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κατέλαβαν νωρίτερα το Σάββατο (13/04) φορτηγό πλοίο στα στενά του Ορμούζ.

«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα “των Φρουρών της Επανάστασης” τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», έγραψε ο ισραηλινός υπουργός στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.

Ποιο είναι το πλοίο που τέθηκε υπό κατάληψη από τους «Φρουρούς της Επανάστασης»
Πρόκειται για το MSC Aries, ένα πλοίο με πορτογαλική σημαία, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέεται με την εταιρεία Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο. Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι πλοίο κατασχέθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC, το δε περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.

«Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι το MSC Aries, ιδιοκτησίας της Gortal Shipping Inc, η οποία είναι θυγατρική της Zodiac Maritime, και ναυλώθηκε από την MSC, κατελήφθη από τις ιρανικές αρχές (που επιβιβάστηκαν) με ελικόπτερο» και «υπάρχουν 25 μέλη πληρώματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Mediterranean Shipping Company (MSC), που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Νωρίτερα, ο Βρετανικός Οργανισμός Ναυτιλιακού Εμπορίου (UKMTO) είχε ανακοινώσει ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της πόλης Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Στην ανακοίνωσή της, η UKMTO -UK Maritime Trade Operations περιέγραφε το πλοίο ως «καταληφθέν από τις περιφερειακές αρχές», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σε βίντεο του Associated Press διακρίνονται οι κομάντος που βρίσκονται στο ελικόπτερο, να κατεβαίνουν με σχοινί πάνω σε μια στοίβα κοντέινερ που βρίσκονται στο κατάστρωμα του πλοίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα