Γκ. Μαγιορκίνης: «Η χειμερινή προ-έξαρση της COVID-19 είναι προ των πυλών»

Την αύξηση της μετάδοσης των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 προβλέπει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης κάνοντας λόγο για «προ-έξαρση» της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης, σε ανάρτησή του στα social media προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχει κάνει την εμφάνισή του ένα νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 και υποστηρίζει οτι τότε προβλέπεται να προκαλέσει μεγαλύτερης έντασης έξαρση, όπως συνέβη σε προηγούμενες χρονιές (alpha και omicron).
Όσο για την άνοδο των κρουσμάτων, ο καθηγητής επισημαίνει πως έως τώρα επαληθεύεται «για 3η χρονιά το μοντέλο που δημοσιεύσαμε στο Frontiers για την επίδραση της νυχτερινής θερμοκρασίας στην μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2». Ο ίδιος ισχυρίζεται πως ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 αυξάνονται, ενώ δεν έχει επικρατήσει νέο πιο μεταδοτικό στέλεχος και δεν συνδέεται με τον συγχρωτισμό.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του:

«Η χειμερινή προ-έξαρση της COVID-19 είναι προ των πυλών.

Την ονομάζω προ-έξαρση καθώς πιθανολογικά αναμένουμε και ένα νέο στέλεχος μέχρι τέλη Δεκεμβρίου που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερης έντασης έξαρση, το είδαμε σε προηγούμενες χρονιές (alpha και omicron).

Μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται για 3η χρονιά το μοντέλο που δημοσιεύσαμε στο Frontiers για την επίδραση της νυχτερινής θερμοκρασίας στην μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2. Η εξάπλωση του SARS-CoV-2 αυξάνεται και χωρίς την έλευση κάποιου πιο μεταδοτικού στελέχους και δεν σχετίζεται με συνθήκες συγχρωτισμού.

Η χειμερινή προ-έξαρση δεν σχετίζεται:

1) με την κινητικότητα του Αυγούστου (μπάνια, πανηγύρια)

2) με το άνοιγμα των σχολείων

3) με την μετάλλαξη Κένταυρος ή κάποια άλλη “θερινή παραλλαγή”

4) με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

5) με αλλαγή στις συνήθειες χρήσης μάσκας (έχουν αλλάξει από αρχές Ιουνίου)

Το προφίλ της επιδημίας έχει αλλάξει και δημιουργεί περισσότερο διαχειριστικές προκλήσεις στο σύστημα υγείας παρά προκλήσεις πίεσης διαχείρισης ασθενών που χρειάζονται οξυγόνο.

Υπενθυμίζουμε στον κόσμο (60 άνω και με προβλήματα υγείας) που έχει κληθεί για την επικαιροποιημένη δόση, είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα.

Όσοι είναι ευάλωτοι και αναπτύξουν συμπτώματα (συνάχι, πονόλαιμο, πυρετό, κακουχία) καλό είναι να κάνουν test το συντομότερο δυνατόν ώστε να λάβουνε έγκαιρα την αντιϊκή θεραπεία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα