Γηροκομείο στα Χανιά: Μέχρι και 80 οι θάνατοι ηλικιωμένων

Εξελίξεις στην υπόθεση του οίκου ευγηρίας στα Χανιά που ερευνάται για το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργημάτων.

Σύμφωνα το Open TV, η έρευνα φέρεται να έχει εντοπίσει και άλλους θανάτους ανθρώπων στο ίδρυμα αυτό, οι οποίοι δεν είχαν γίνει γνωστοί νωρίτερα και αν αυτό επιβεβαιωθεί, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις αρχές του 2020 μπορεί να πλησιάσει ακόμα και τους 80.

Νωρίτερα, ένας ακόμα Χανιώτης αποφάσισε να μιλήσει στα ΜΜΕ και αποκάλυψε ότι σκοπεύει να ζητήσει την εκταφή του αδερφού του, τον θάνατο του οποίου θεωρεί ύποπτο.

Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι του οίκου ευγηρίας επισκέφθηκαν την Τετάρτη την Εισαγγελία Χανίων.

Ο Νίκος Ρουσόπουλος με δελτίο τύπου έκανε γνωστό πως στις 5 Μαΐου, με υπόμνημα του στον Άρειο Πάγο θα ζητήσει να καταθέσουν συμπληρωματικά 20 μάρτυρες καθώς και όλοι οι υπάλληλοι των εμπλεκομένων φορέων στον έλεγχο της λειτουργίας του οίκου από την Περιφέρεια, Πρόνοια, Υγειονομικό, Ε.Ο.Δ.Υ. και Εθνική Αρχή Διαφάνειας που πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στην μονάδα.

Καταγγελίες για χορήγηση ψυχοφαρμάκων στους ηλικιωμένους
Πλέον οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών στρέφονται σε 2 κατευθύνσεις.

Καταρχάς τις καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης μέσα στη δομή, όπου έχουν καταγραφεί μέσα σε 1 χρόνο τουλάχιστον 73 θάνατοι ηλικιωμένων.

Αλλά και ύποπτες καταγγελίες, όπως τις χαρακτηρίζουν, μεταβιβάσεις περιουσιών ή ακινήτων τροφίμων που αποβίωσαν, σε άτομα που σχετίζονται με το γηροκομείο.

Στο μεταξύ, στην εισαγγελία Εφετών Χανίων εμφανίστηκαν οι δικηγόροι του γηροκομείου ζητώντας από τους ανακριτές να καλούν τους μάρτυρες και της δικής τους πλευράς προς εξέταση. Σε σχετική ερώτηση πάντως, για ακόμη μια φορά, τόνισαν πως η δομή δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό θανάτων για το επίμαχο διάστημα.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί, δεν γνωρίζουμε τι ερευνάται.. πόσοι θάνατοι; Είναι 24 που είπε το Ληξιαρχείο Χανίων; Είναι κ άλλοι νομοί;», σημείωσε ο δικηγόρος της δομής, Νίκος Ρουσσόπουλος. Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν η πελάτισσα του να μην γνωρίζει πόσοι άνθρωποι πέθαναν στο γηροκομείο της, σημείωσε ότι «δεν έχουμε κανένα αρχείο, έχουν αφαιρεθεί όλα τα αρχεία. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Η δικηγόρος που εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων – και που η ίδια έχασε τον πατέρα της που διέμενε στο γηροκομείο, με αναφορά της προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, βάζει στο στόχαστρο την Περιφέρεια στα Χανιά, καθώς καταγγέλεται ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν περισσότεροι σε σχέση με την άδεια που είχε η δομή, και το ότι σε πρόσφατο έλεγχο βρέθηκαν κλειδωμένες πόρτες που οδηγούσαν σε χώρους φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Αντ’ αυτού, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης δήλωνε προ ημερών πως δεν είχε βρεθεί τίποτα το μεμπτό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ που επικοινώνησε με τον ψυχίατρο της δομής, καθώς υπάρχουν καταγγελίες από συγγενείς ηλικιωμένων που έμειναν στο γηροκομείο, ότι τους έδιναν – χωρίς λόγο – ψυχοφάρμακα.

«Είδα από τον ΑΜΚΑ της ότι έπαιρνε φάρμακα που δεν τα είχε πάρει ποτέ στη ζωή της, ψυχοφάρμακα.. ακόμα και στεντόν της είχαν γράψει», ανέφερε ο κ. Δημήτρης Παρδαλάκης, συγγενής ηλικιωμένης.

Ο συνεργαζόμενος ψυχίατρος του γηροκομείου διέψευσε το γεγονός τονίζοντας ότι «ποτέ δεν πρότεινα και δεν χορήγησα φάρμακο, φαρμακευτική ουσία, σκεύασμα φαρμακευτικό της κατηγορίας των βενζοδιαζεπινών, τύπου στεντόν ή οτιδήποτε άλλο».

Οι δηλώσεις του δίνουν νέες διαστάσεις στην υπόθεση, καθώς αφήνει υπόνοιες πως είναι πιθανό να έγραφαν άλλοι, εν αγνοία του, τέτοια φάρμακα στους ηλικιωμένους.

«Δεν ήμουν συντονιστής εγώ, του ιατρικού έργου εκεί. Ο συντονιστής ήταν ο γιατρός της μονάδας και η διευθύντρια. Και μάλιστα πέρυσι με τον Covid, είμαι κάποιας ηλικίας, είχε υπάρξει το lockdown, και πέρασε και μήνας να πάω. Πιθανότατα την ίδια περίοδο που συνέβησαν ό,τι συνέβησαν με τις κατηγορίες», πρόσθεσε ο ψυχίατρος.

Ο συγκεκριμένος γιατρός της μονάδας, σύμφωνα με τον ψυχίατρο, είναι ο ίδιος που υπέγραφε, ανελλιπώς, ως αιτία θανάτου των ηλικιωμένων, την ανακοπή καρδιάς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα