Γιώργος Παπανδρέου – ΚΙΝΑΛ: Θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος ο πρώην πρωθυπουργός;

Ο Γιώργος Παπανδρέου εκτέλεσε κίνηση ΜΑΤ με την εμπλοκή του στη μάχη της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, έστω και διερευνώντας αρχικά τις προθέσεις των μέχρι τώρα υποψηφίων και εμφανιζόμενος ως εγγυητής της ενότητας, μετατρέπεται αυτόματα και σε ρυθμιστή των εξελίξεων, από τον οποίο θα εξαρτηθεί το όλο σκηνικό για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Σε εφαρμογή των όσων ανακοίνωσε το Σάββατο ο κ. Παπανδρέου και αφού το βράδυ της ίδιας ημέρας είδε τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη και συνομίλησε με κάποιους υποψήφιους (Χάρη Καστανίδη, Βασίλη Κγκέρογλου αναφέρουν οι πληροφορίες) θα έχει σήμερα συναντήσεις και με τους άλλους διεκδικητές της αρχηγίας, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους Παύλο Γερουλάνο και Παύλο Χρηστίδη.

Βεβαίως, κανείς μέχρι πρότινος δεν μπορεί να γνωρίζει επακριβώς της προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, πλην της διάθεσηςνα εξασφαλίσει μία ομαλή πορεία προς την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι διερευνά τους όρους για να είναι υποψήφιος και πιθανότατα έχει επιλέξει να διεκδικήσει την ηγεσία σε κάθε περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου θεωρείται από κάποιους «σανίδα σωτηρίας» για το ΚΙΝΑΛ, αλλά δοκιμάζει και τις αντοχές του κόμματος από την άλλη. Και μία αναμέτρηση με συμμετέχοντα στη μάχη τον κ. Παπανδρέου περιπλέκει τα πράγματα και ξυπνά μνήμες και διαμάχες από το παρελθόν. Είναι βέβαιο ότι πριν απ’ όλα, ο πρώην πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, λένε κομματικοί παράγοντες, που αιφνιδιάστηκαν με τις κινήσεις του έμπειρου πολιτικού.

Από τη Χαλκίδα πάντως, όπου μιλούσε το βράδυ του Σαββάτου ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τους πρώην αρχηγούς της παράταξης (Παπανδρέου, Βενιζέλο, Σημίτη) να εγγυηθούν την ενότητα του κόμματος. Διαμήνυσε δε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ότι έχει την πεποίθηση ότι θα βγει νικητής στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος στις 5 Δεκεμβρίου.

Το ερώτημα είναι εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει την ίδια στάση, θα επιμείνει μέχρι τέλους δηλαδή στην υποψηφιότητά του. Κάποιοι παρατήρησαν ότι ο ευρωβουλευτής, παρότι είχε στη διάθεσή του πολλές περισσότερες από 5000 υπογραφές που απαιτούνται για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του, δεν τις κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή όπως οι Λοβέρδος και Καστανίδης, αλλά θα το πράξει στο τέλος της παράτασης που έδωσε η αρμόδια επιτροπή, ήτοι την ερχόμενη Πέμπτη.

Ενδιαφέρον έχει και ο συμβολισμός που επιχειρείται να δοθεί στις κινήσεις του Παπανδρέου πάντως, καθώς οι τελικές αποφάσεις του για το τι θα πράξει, τοποθετούνται τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου – είναι η επέτειος των 40 ετών από την πρώτη μεγάλη και ιστορική εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ!

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα