Γιγαντώνεται ο εφιάλτης του κορωνοϊού – Όλο και πιο κοντά στο lockdown

Εφιαλτικές διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο παίρνει η πανδημία του κορωνοϊού, με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της, τη στιγμή  που η χώρα φιγουράρει μόλις στην 32η θέση από πλευράς βεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ΠΟΥ κατηγορείται ότι άργησε πολύ να κηρύξει σε πανδημία τον πλανήτη.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, κεντρική θέση έχει η προοπτική ολοκληρωτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας – lockdown -καθώς στα συρτάρια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σχέδια «εκτάκτου ανάγκης», έτοιμα να τεθούν σε ισχύ σε περίπτωση που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξηθούν κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία η επιδημία καλπάζει και γι αυτό το ζητούμενο είναι η καθυστέρηση όσο το δυνατόν περισσότερο στη νόσηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού –κάτι που θα γίνει όπως και με τη γρίπη- ταυτόχρονα. Στόχος να αργήσει η επέκταση της νόσου, για να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα, επιστημονικά τεκμηριωμένα, για τη θεραπεία και για ένα καινούριο εμβόλιο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ άργησε πολύ να κηρύξει την εξάπλωση του κορωνοϊού ως πανδημία και παρά τις προειδοποιήσεις δεν λαμβάνονταν μέτρα. Η Ευρώπη καταγράφει δραματικά στατιστικά σε Ιταλία, Ισπανία και πλέον σε Γαλλία, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο τώρα προσπαθεί να κατανοήσει τη σημασία της πανδημίας.

Εμείς όπως αναφέρεται, δείχνουμε μια σχετική αντοχή κερδίζοντας λίγο περισσότερο χρόνο. Όμως σαν χώρα βρισκόμαστε στη θέση 33 σε σύνολο 187 χωρών του πλανήτη από πλευράς αριθμού κρουσμάτων. Όμως αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να χαλαρώνει η συμμόρφωση με τα μέτρα, τα οποία αναμένεται να ενταθούν.

«Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε πλήρη αποκλεισμό της κυκλοφορίας θα το κάνουμε», υπογράμμισε το Σάββατο (21/03) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος υπογράμμισε ακόμα: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ανοησία να φεύγεις στις παραλίες και τα χωριά». Την ίδια ώρα πολλά περιπολικά έχουν βγει σε πολλές περιοχές της χώρας και στέλνουν μήνυμα αποφυγής του συνωστισμού.

Για την κατάρτιση του σχεδίου μπήκαν στο μικροσκόπιο παραδείγματα χωρών όπως η Κίνα, η Κορέα, η Γαλλία και η Ιταλία. Πρόκειται για ένα μέτρο του οποίου η εφαρμογή δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και από τη συμπεριφορά των πολιτών, σε σχέση με τη συμμόρφωση στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τελικά την απαγόρευση κυκλοφορίας, θα γίνει αναλυτική περιγραφή του τρόπου εφαρμογής της. Το μέτρο θα απαγορεύει όλες τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών. Οι περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους οι πολίτες θα αφορούν σε:

Μετακινήσεις από το σπίτι στον χώρο εργασίας, εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία.
Μετακινήσεις για ψώνια πρώτης ανάγκης από το σούπερ μάρκετ (μία φορά την ημέρα).
Μετακινήσεις από και προς νοσοκομεία, εάν παραστεί ανάγκη υποβολής σε ιατρικές εξετάσεις ή νοσηλείας.
Μετακινήσεις για θέματα που σχετίζονται με την ανάγκη βοήθειας ανθρώπων (για παράδειγμα ηλικιωμένων) που ζουν μόνοι τους και χρειάζονται βοήθεια για να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες.
Μετακινήσεις σε κοντινή απόσταση από το σπίτι για ατομική αθλητική άσκηση ή για τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς. Επίσης, από τον κανόνα θα εξαιρούνται όλοι οι πολίτες που εργάζονται σε υπηρεσίες των κρίσιμων υποδομών της χώρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα