Γιατί το οικονομικό επιτελείο βάζει φρένο στην παροχολογία

Η κυβέρνηση κρατάει χαμηλά τον πήχη της παροχολογίας και αυτό παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο είναι εξόχως ενθαρρυντικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5 δισ.ευρώ και η υπεραπόδοση των εσόδων δημιουργούν, τουλάχιστον στη θεωρία, πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέα μέτρα στήριξης.

Το οικονομικό επιτελείο έσπευσε να «γειώσει» άμεσα τις προσδοκίες, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ελιγμών, αφού πρόκειται για υπερβάσεις στα έσοδα σε ταμειακή και όχι σε δημοσιονομική βάση. Αυτή είναι η αμιγώς τεχνική επεξήγηση που δίνει το ΥΠΟΙΚ, για να κρατά χαμηλά τον πήχη των εξαγγελιών, ενόψει μάλιστα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στον «πυρήνα» της εγκράτειας που επιδεικνύει το οικονομικό επιτελείο, εδράζονται και οι απαιτήσεις δημοσιονομικής φύσης που εγείρουν ήδη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Η Ελλάδα, βάσει των οδηγιών από την ΕΕ, καλείται να πορεύεται με σύνεση στα δημοσιονομικά και να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και λοιπών δομικών αλλαγών. Η ευρωπαϊκή εντολή για «κόφτη» στις δαπάνες και για κατάργηση των ενεργειακών μέτρων στήριξης, προφανώς δεν μπορεί να αγνοηθεί από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα υποδεχθεί τους ευρωπαίους ελεγκτές σε ένα μήνα.

Επί τάπητος, στο ραντεβού του Οκτωβρίου, θα τεθεί η έγκριση του νέου προϋπολογισμού, για το 2024, ενώ η Αθήνα θα επιδιώξει την επίτευξη προόδου σε σχέση με τον δημοσιονομικό στόχο για τα επόμενα χρόνια (έχουν ήδη ενσωματωθεί τα πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ). Για το πετύχει αυτό και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά, πρέπει να παρουσιάσει ένα οικονομικό πλάνο χωρίς υπερβολές και παροχές εκτός ευρωπαϊκής δημοσιονομικής λογικής.

Με αυτό ως δεδομένο, τα μέτρα στήριξης που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και ενδεχομένως ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν αποκλειστικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ποια μέτρα προκρίνονται προς ώρας

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να περάσουν χωρίς πρόβλημα από τα ραντάρ των θεσμών είναι: η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η δημιουργία ενός νέου πλαισίου στήριξης κατά της ενεργειακής ακρίβειας με στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών. Ιδίως για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια, η… εξίσωση που καλείται να λύσει το ΥΠΟΙΚ είναι εξόχως περίπλοκη, καθώς η ευρωπαϊκή διαταγή για κατάργηση είναι τρόπον τινά δεσμευτική.

Επίσης στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται η απόδοση νέας επιταγής ακρίβειας 200-250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα.

Στο τραπέζι είναι ξανά το επίδομα προσωπικής διαφοράς, η επέκταση του Market Pass έως το τέλος του 2023, όπως και η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2024.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα